Sabrina den Haag, Mitch Huisman, Gisela Middelkoop en Elly de Knikker.
Sabrina den Haag, Mitch Huisman, Gisela Middelkoop en Elly de Knikker. Foto:

De lokale krant door de jaren heen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - In de mediawereld verandert veel, maar een aloude regel geldt nog immer: het belangrijkste nieuws is toch wat in je eigen straat en omgeving gebeurt. Dat is de pijler onder deze lokale huis-aan-huiskrant, Kijk op Bodegraven-Reeuwijk. Het is een titel waaronder veel historie is gebundeld: welbeschouwd gaat die terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog!

De stamboom van Kijk op Bodegraven-Reeuwijk (KijkopBR) begint in 1944: toen boekhandelaar Cor Karssen het illegale gestencilde krantje De Kroniek uitbracht. De krant was nog niet gevuld met lokaal nieuws; de samenstellers baseerden hun berichtgeving op de in die tijd ook illegale radio. Nadat de Duitse bezetter was verjaagd, hield Karssen De Kroniek in stand.

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon je in deze regio nog kiezen uit een keur aan dagbladen voor het dagelijkse nieuwsaanbod, zoals de Goudsche Courant, Dagblad van Rijn en Gouwe, Leidsch Dagblad en de Leidse Courant. Weekbladen als De Kroniek richtten zich geheel en al op lokaal nieuws.


Niet zelfstandig

De Kroniek bloeide en groeide jarenlang, maar bleek in de veranderende wereld uiteindelijk niet zelfstandig te kunnen overleven. De uitgever van Dagblad van Rijn en Gouwe zette eind jaren 70 van de vorige eeuw een aantal huis-aan-huis kranten op, waaronder het Bodegraafs Nieuwsblad. Daar ging De Kroniek in op, de titel werd verkocht aan Rijn en Gouwe. De uitgever, boek- en kantoorhandel Karssen, is in 2014 gefailleerd en dus verdwenen. Enkele jaren later begon Michiel, kleinzoon van de eerder genoemde Cor Karssen, overigens de Readshop: toch een voortzetting van de familietraditie.


De Reeuwijker

Reeuwijk kreeg in 1971 een echt huis-aan-huisblad: De Reeuwijker. Chris de Heij, die in de schuur achter zijn woning een reprobedrijfje was begonnen, zag wel brood in zo’n krant. De Heij bouwde zijn onderneming snel uit en streek al ras neer in het voormalige zusterklooster en kleuterschool aan de Dorpsweg in Reeuwijk-Dorp. Begin jaren negentig verhuisde reprocentrum De Heij naar Reeuwijk-Brug, maar kort daarna nam de oprichter afscheid van het bedrijf.

Aan het begin van deze eeuw werden de activiteiten overgenomen door Drukkerij Twigt in Waddinxveen, want ook in de drukkerijwereld was veel veranderd; schaalvergroting was de modus. De Reeuwijker werd net als eerder De Kroniek opgenomen in de boezem van de Dagbladunie, waar Rijn en Gouwe inmiddels deel van uitmaakte. De Reeuwijker verdween daarmee als zelfstandige titel en ging feitelijk op in het Bodegraafs Nieuwsblad.

Een nieuw blad

Mensen maken de geschiedenis: het einde van De Reeuwijker betekende het begin van een nieuw huis-aan-huisblad: Kijk op Reeuwijk. Bijna dertig jaar geleden zette Coby Schouten via haar bedrijf Copress deze titel in de markt, want Reeuwijk zonder eigen medium, dat vond Coby geen goed idee. De vormgeving van de nieuwe krant werd ondergebracht bij Reprocentrum De Heij. De vormgeving kwam daar in handen van Elly de Knikker, die eerder ook al enige tijd belast was met de vormgeving van De Reeuwijker.

Coby bouwde de krant succesvol uit tot een zeer gewaardeerd medium. Samen met haar man, die zijn eigen tekstbureau had, droeg zij ook actief bij aan het ontstaan van tal van evenementen in het plassendorp, zoals het Waterspektakel, de voorloper van Bruisend Reeuwijk. Na Coby's overlijden nam echtgenoot Hans naast het voeren van de redactie ook de uitgeversrol op zich.


Jubileum Graficelly

Ook Elly de Knikker waagde de stap naar het zelfstandig ondernemerschap: ze begon Graficelly, bureau voor marketing en media. Dat viert juist deze maand het 25-jarig jubileum. Elf jaar geleden, in 2010, nam Elly de uitgave van Kijk op Reeuwijk over van Hans Schouten, van wie de pensioengerechtigde leeftijd in beeld kwam.

Korte tijd later besloot Elly, met het oog op de fusie tussen Reeuwijk en Bodegraven, haar vleugels uit te slaan met 'Kijk op Bodegraven'. Het was een kloek besluit waarmee ze de grote uitgever Dagbladunie in zekere zin in de wielen reed. Het machtige uitgeefconcern, dat tegenwoordig onder de naam DPG Media actief is en huis-aan-huiskrant Goudse Post ook in delen van Reeuwijk verspreidt, besloot in 2017 tot een samenwerking met Graficelly: het Bodegraafs Nieuwsblad ging op in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, dat onder één titel werd voortgezet. En daarmee is de cirkel rond: in de wekelijkse KijkopBR komen de draden van meer dan 75 jaar lokale krantenhistorie samen.

Tekst: Henri Stolwijk

Kijk op Reeuwijk in de 19e jaargang.
De Kroniek in 1971. Beeld: Cock Karssen