Afbeelding
Foto:

KijkopBR gaat onder het mes: denkt u mee?

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Voor zijn afstudeeropdracht van zijn studie Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam doet Thomas van Noppen onderzoek naar een nieuw design van de fysieke en digitale krant. "Mijn doel is om de krant zo vorm te geven dat de ervaring van de lezer centraal staat."

Half mei 2020 stapte Thomas voor het eerst het kantoor van Graficelly binnen voor zijn afstudeerstage. Bij dit marketing en mediabureau, dat ook de KijkopBR uitgeeft, leert hij de kneepjes van het vormgeversvak. "Ik heb hiervoor al het Grafisch Lyceum afgerond, maar daar leerde ik alleen hoe je een mooi ontwerp maakt. In mijn huidige studie en stage leer ik ook na te denken over het doel van een ontwerp en hoe je het publiek het beste bereikt."


Dat leerpunt is ook het startpunt voor zijn afstudeeronderzoek naar het ontwerp van de KijkopBR: het moet een krant worden die zowel fysiek als digitaal het prettigste 'werkt' voor de lezer. "Het idee is dat ik de voorkeuren van lezers afweeg om de optimale ervaring met de krant te creëren. Daarvoor moet je denken vanuit de gebruiker. Als uit mijn onderzoek bijvoorbeeld naar voren komt dat inwoners het liefst de persoonlijke verhalen van medebewoners lezen, dan kan ik het ontwerp van de krant daarop aanpassen. Ik zorg bijvoorbeeld voor een design met een grote, prominente foto in de krant, voor de opzet voor een video erbij of voor doorverwijzingen op de website naar meer van zulke verhalen."

Lezersenquête

Om de krant aan te passen naar de wensen van de lezer, heeft Thomas natuurlijk input van die lezer nodig. Voor zijn onderzoek verzamelt hij daarom eerst zoveel mogelijk informatie. "Ik begin met een enquête om inzicht te krijgen in hoe inwoners de krant lezen. Gaan ze ervoor zitten met een kopje koffie of scrollen ze er snel doorheen op hun mobiel? Lezen ze hem trouw elke week of alleen als ze toevallig een artikel tegenkomen? Daarnaast ben ik benieuwd hoe betrokken de lezers zijn bij het leven in de gemeente en welke onderwerpen ze interessant vinden." Wilt u uw mening laten horen, scan de QR-code!


Na de enquête is het tijd voor een-op-eeninterviews om dieper op de wensen in te gaan. Aan de hand van alle informatie maakt Thomas een ontwerp en hij test dit tot het goed is.


Impact van de krant

Thomas' belangrijkste doelgroep is de ‘soms-lezer’ van de krant. Dat zijn de lezers die niet actief op zoek gaan naar lokaal nieuws, maar het wel lezen als het hun wordt voorgeschoteld, bijvoorbeeld als de krant voor hun neus ligt of ze een berichtje voorbij zien komen op social media. "We willen die soms-lezer actiever maken," legt Thomas uit. "Ze moeten zich vanuit zichzelf betrokken gaan voelen bij wat er lokaal speelt en zich willen informeren. Dat is uiteindelijk goed voor de hele gemeente. Als inwoners op de hoogte zijn van wat er om hen heen gebeurt, maken ze bewustere keuzes. Ze snappen de politiek en hebben meer begrip voor hun omgeving."


Dat de krant impact kan maken op de gemeente weet Thomas uit eigen ervaring. "Bij ons thuis was de KijkopBR altijd de belangrijkste bron voor lokaal nieuws. Toen ik een jaar of tien was, leefde de wuppie-rage tijdens het WK voetbal. Mijn zusje en ik plaatsten kijkertjes in de krant met de vraag wie er wuppies over had. We fietsen de hele gemeente door om ze op te halen." Ook zijn andere familieleden hebben goede ervaringen met de KijkopBR. "Mijn opa en oma zijn vorig jaar geïnterviewd. Ze krijgen nog steeds reacties, soms zelfs van mensen die tot tranen toe geroerd waren."


Ondanks de mooie herinneringen moet Thomas toegeven dat ook hij bij de groep soms-lezers behoort. "Ik lees de krant als mijn oog op iets interessants valt. Maar ik weet zeker dat een fris ontwerp mij meer in de krant zou trekken.


Meepraten

Laat u ook weten hoe u de KijkopBR ervaart? Scan de QR-code om de enquête (8 min) voor maandag 22 maart in te vullen of mail thomas@graficelly.nl als u interesse heeft in een interview.

Afbeelding