Afbeelding
Foto:

Gemeente stelt noodverordening in op en rond begraafplaats Vredehof

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk stelt een noodverordening in werking in en rond begraafplaats Vredehof. Deze noodverordening is in werking getreden op 17 maart en geldt tot en met 17 juni.

In de afgelopen periode hebben tientallen activisten bloemen en actieborden geplaatst op graven op begraafplaats Vredehof. Deze mensen worden hiertoe via social media aangespoord door een groep mensen die complottheorieën aanhangen en onterecht geloven dat er in Bodegraven sprake is geweest van een satanisch pedonetwerk waarbij kinderen vermoord zouden zijn.



Noodverordening

Om de openbare orde te bewaren is besloten een noodverordening in te stellen. Er is permanente beveiliging ingesteld. Iedereen mag op de begraafplaats komen, behalve mensen die er niets te zoeken hebben. De aanwijzingen van de beveiliging en de begraafplaatsbeheerder moeten worden gevolgd. Zij bepalen wie de begraafplaats wel of niet mag betreden in het licht van de verordening. Er geldt een legitimatieplicht.


Overtreding van een of meer bepalingen van deze verordening is strafbaar op grond van artikel 443 Wetboek van Strafrecht. Overtreding kan drie maanden gevangenisstraf opleveren of een geldboete van de tweede categorie.