Afbeelding
Foto:

Verkiezingen Tweede Kamer der Lelie-Generaal

DRIEBRUGGEN - 18 maart was het eindelijk zover: de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Lelie-Generaal. De leerlingen van groep 7 van NHB De Lelie, onder leiding van campagneleider meester Van Middelkoop, streden om te worden verkozen tot de grootste Lelie-partij en het kunnen leveren van de eerste Lelie minister-president.

Al ruim een week hebben de leerlingen van groep 7 zich zichtbaar gemaakt met hun eigen opgerichte Lelie-partij. Een school vol met verkiezingsposters en felle campagnedebatten waren het gevolg. "Elk kind uit de school vertellen dat KVK de beste partij is, is onze strategie om te winnen," aldus de woordvoerder van KVK (Kinderen voor Kinderen). En dat er wat te winnen viel, was wel duidelijk. Alle leerlingen van groep 3 tot en met 8 ontvingen in de week van 18 maart een officiƫle stempas om te kunnen stemmen op hun eigen favoriete partij. Naast de KVK waren ook de PvG (Partij voor Gelijkheid), KKHL (Kinderen Krijgen Het Leuker), APG (Anti-Pest Groep) en de MPEN (Met Plezier Er Naartoe) in de race om de grootste te worden.

En dan het moment van stemmen. De hal van de school was omgebouwd tot heus stemlokaal, inclusief stemhokje, waardoor het stemgeheim bleef gewaarborgd. Met dank aan een ouder werd er gestemd met een officieel rood stempotlood, dat ook mocht worden meegenomen. "Wel het hele rondje op het stembiljet inkleuren hoor, anders is de stem niet geldig," sprak campagneleider Van Middelkoop streng.


Dezelfde middag zijn de stemmen geteld en zijn de uitslagen omgezet naar een concrete zetelverdeling. Een spannende nek-aan-nekrace was het gevolg. De MPEN en KVK ontvingen uiteindelijk beiden 43 stemmen, waardoor er in het aantal zetels een gelijke stand ontstond. Knap onderhandelen van beide partijen leidde ertoe dat de KVK de grootste werd en met 7 zetels de Staten der Lelie Generaal binnenkomt. Daarentegen mag de MPEN de minister-president leveren in de persoon van mevrouw A. Methorst. Gefeliciteerd!


"Het is mooi om in deze bijzondere coronatijd als school toch activiteiten als deze te kunnen organiseren en de maatschappelijke betrokkenheid van de leerlingen te vergroten," merkt directeur Bastiaan de Ruiter op. "Graag ga ik met de leerlingen in gesprek om te kijken of de verkiezingswinst kan worden omgezet in concrete acties!"

Afbeelding
Afbeelding