Afbeelding
Foto:

Het Vogelnest lijst Kunstweken kleurrijk in

BODEGRAVEN - Het is weer een kleurrijk palet in de klassen en gangen van Het Vogelnest nu de kunstweken in volle gang zijn. Dit project is een vast onderdeel geworden van het lesprogramma. Het laat de leerlingen kennis maken met de levens en (schilder)kunsttechnieken van beroemde kunstenaars.

Elke groep zoomt in op een andere schilder. Voor groep 1 en 2 is dat dit jaar Mondriaan. Zijn mooie kunst leent zich voor een lijnenspel met vlakken in primaire kleuren, erg aansprekend voor de jongere kinderen. Groep 1 kleurde de letter van de week, de letter V, al in Mondriaanstijl in. Groep 3 en 4 gingen aan de slag met Keith Haring. Groep 5 en 6 zijn aan de slag met Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft niet alleen een bijzonder oeuvre, maar ook een dramatisch levensverhaal, dat de leerlingen deze week ook terug zien komen in de lessen begrijpend lezen. Om de Van-Goghtechniek na te maken wordt onder andere geschilderd met wattenstaafjes.

In groep 7 en 8 wordt de kunstenaar Henri Matisse behandeld, de grondlegger van de stijl met contrasterende kleuren naast elkaar, oftewel het fauvisme. In de klas zijn ze aan het werk gegaan met zijn silhouetten omringd door kleurrijke vlakken en met de knipkartonkunst. "We hebben geleerd dat hij dit uit de losse pols deed en dus geen schetsen maakte," vertelt Esma enthousiast. “En dat hij kartonkunst ging maken, omdat hij niet meer kon staan na een operatie,” voegt Sven eraan toe. In de groepen 7 en 8 maakten de leerlingen ook een werkstuk over Matisse.

Ook de peuterspeelzaal van Quadrant en het kinderdagverblijf en de BSO van Junis die in de school gevestigd zijn, doen mee aan dit project. “Het is mooi om te zien hoe alle kinderen in dit gebouw met elkaar aan dezelfde dingen werken. Dit verbindt hen en dit maakt het gebouw nu tot één groot kleurrijk museum,” vertelt schooldirectrice Madeleine.

Alle prachtige kunstwerken worden door de school tentoongesteld en online gedeeld met de ouders- en verzorgers via Social Schools om hen ook mee te laten genieten van de leuke resultaten. Vanuit de school ontvangen de leerlingen een foto van zichzelf in de grote houten schilderslijst die tijdens de kunstweken pronkt op het podium van de aula. Deze foto krijgen ze als herinnering mee haar huis om thuis naast hun ‘Haring’ of ‘Matisse’ op de koelkast te plakken.

Met de deelname aan het project De Kunstweken en de verkopen uit het gepersonaliseerde museum van de leerlingen wordt het Jeugdfonds Sport en Cultuur ondersteund. Dit fonds maakt het mogelijk dat kinderen uit minder vermogende gezinnen ook lessen op kunst- en cultuurgebied kunnen volgen.

Afbeelding
Afbeelding