Afbeelding
Foto:

Wim Karssen Gast uit de Streek bij BR6

BODEGRAVEN – De huidige coronapandemie wordt wel de ernstigste crisis na de Tweede Wereldoorlog genoemd. Er zijn ook duidelijke overeenkomsten tussen beide, zoals de avondklok en het verstoorde onderwijs. Maar zonder de huidige problemen te willen bagatelliseren, ging het er tijdens de Duitse bezetting van ons land toch echt veel heftiger aan toe. De nu 85-jarige Wim Karssen is daar als jongeman ooggetuige van geweest. Als 'Gast uit de Streek' doet hij er verslag van alsof het gisteren is gebeurd.

Wim wordt geboren als oudste zoon in een gezin van zes kinderen op de hoek van de Wilhelmina- en de Prins Hendrinkstraat boven de zaak van zijn ouders, hoofdzakelijk een boek- en fotografiehandel. Zijn lagere schooljaren worden volledig gedomineerd door de oorlog.


Vader in verzet

Zijn vader Cornelis Karssen was in die tijd niet alleen ondernemer, maar ook hoofdredacteur en uitgever van het Bodegraafse Nieuws- en advertentieblad. In zijn redactionele bijdragen ontpopt hij zich als een fervent tegenstander van Hitler en slaat hij met argusogen zijn furore in Duitsland gade. Het wekt dan ook geen verwondering als de krant in 1941 door de bezetters wordt verboden. Hij zet deze echter illegaal voort met een aantal medestanders onder de naam 'De Kroniek van de week'.

Dat dit een gewaagde onderneming is, blijkt uit het feit dat hij tijdens de oorlog tot tweemaal toe gearresteerd is. Hij wordt direct opgepakt en naar Gouda overgebracht. Gelukkig weet hij dankzij de hulp van het verzet snel te ontsnappen. Gedateerd op vrijdagavond 4 mei verschijnt de Kroniek met een kort, maar euforisch extra bevrijdingsbulletin.


Na de oorlog

Hij volgt zijn vader op in het familiebedrijf en neemt hij het redacteurschap van de Kroniek over, die na de oorlog nog tot en met 1974 verschijnt. Hierin schrijft hij met verve vooral over gemeentepolitiek. Daarnaast vervult hij een aantal maatschappelijke, bestuurlijke functies, zowel lokaal als landelijk. Eind 2000 houdt Wim het voor gezien en geeft hij het stokje door aan de volgende generatie. Na het overlijden van zijn vrouw staat hij er alleen voor. Mede dankzij zijn uitstekende gezondheid weet hij zich goed te redden.                        

Dit alles is te beluisteren in het BR6 radioprogramma 'Gast uit de Streek' van maandag 3 mei, om 20.00 uur, met herhalingen op dinsdag 4 mei om 22.00 uur en zondag 9 mei om 19.00 uur.