Afbeelding
Foto:

Modelwoningen voor instandhoudingsplan Rietveldwoningen in uitvoering

REEUWIJK-BRUG - Woningbouwvereniging Reeuwijk heeft eerder het besluit genomen om de 52 Rietveldwoningen met een instandhoudingsplan voor minimaal 25 jaar te behouden. De buitenschil van de woningen wordt aangepakt en tevens worden er isolerende maatregelen doorgevoerd om het energielabel van de woningen minimaal op te waarderen naar energielabel B.

Ook wordt er bij dit plan aandacht besteed aan de inrichting van de buitenruimten en erfafscheidingen om de wijk weer een optimale uitstraling te geven. Daarbij moeten we denken aan de volgende maatregelen: herstel van voegwerk, isolerende beglazing wordt aangebracht, de ramen en deuren in de bestaande kozijnen worden vervangen, er wordt nieuw schilderwerk aangebracht, de bestaande flauwe kap wordt verwijderd om het aanwezige asbest te kunnen verwijderen en de daken worden geïsoleerd.


De bestaande berging wordt nu door veel bewoners als bijkeuken gebruikt, daarom wordt deze ruimte aan de binnenkant geïsoleerd. Vanwege de behoefte aan extra bergruimte wordt aan de bestaande berging een houten berging geplaatst. In overleg komen er groene erfafscheidingen en poorten om de overgang naar het openbare gebied meer kwaliteit te geven. Bij de woningen waarbij de keuken, badkamer en toilet meer dan 25 jaar oud is, heeft de bewoner de keuze om deze in overleg te vervangen.


Oorspronkelijke stijl

Voor één woonblok van acht woningen is ervoor gekozen om de buitenkant van de woning helemaal terug te brengen naar de oorspronkelijke Rietveldstijl. Bij deze woningen worden aanvullend de kozijnen vervangen en komt het oorspronkelijk Rietveldglas, maar dan wel optimaal isolerend, weer terug. "Er is voor gekozen om dit eerst bij twee modelwoningen uit te voeren. We zien namelijk dat de details van de plannen in de praktijk vaak anders uitpakken. De werkzaamheden aan deze modelwoningen zijn in volle gang en zijn eind juni gereed. Vervolgens worden de bewoners uitgenodigd om de modelwoningen te bekijken. Als alles voorspoedig verloopt start de uitvoering in oktober 2021," vertelt de woordvoerder van Mozaïek Wonen.

Beeld: Mitch Huisman en Mozaïek Wonen

Bovenstaand een schets van de uitstraling van het woonblok 8 Rietveldwoningen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding