College wil Evertshuis behouden als cultureel centrum

BODEGRAVEN - Afgelopen jaren is het cultureel centrum Evertshuis bij herhaling onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. De gemeente moet namelijk jaarlijks ten minste met 375.000 euro bijspringen om de exploitatie rond te krijgen. Toch houd het college voorkeur voor behoud van het cultuurhuis, waarbij commerciële kansen moeten worden gegrepen.

Tijdens de vorige beraadslagingen zijn suggesties gedaan om de functionaliteit van het gebouw van het Evertshuis te verbeteren of om het gebouw te transformeren naar appartementen of een gemeentehuis - in beide gevallen met behoud van theater en bibliotheek. Inmiddels zijn deze drie opties onderzocht. Uit de stukken die vanavond in de commissie Samenleving worden besproken, blijkt dat het college de voorkeur geeft aan het behoud van het gebouw als cultuurhuis met een optimalisering van commerciële kansen. De raad bepaalt echter welk scenario het wordt.


Scenario 1: Verbeteren functionaliteit

In dit 'voorkeursscenario' wordt het Evertshuis in stand gehouden als onderdak voor vele maatschappelijke en sociaal-culturele voorzieningen en functies. In het gebruik worden wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo moet de bibliotheek volgens het voorstel verhuizen naar de nu niet rendabele centrale hal en wordt het Sociaal Team en het Klantencontactcentrum (KCC) uitgeplaatst naar het gemeentehuis. De verwachting is ook dat het kaasmuseum verhuist, waarna de vrijkomende ruimten commercieel kunnen worden verhuurd om de financiën op te krikken.


Scenario 2: Transformatie tot appartementen

Volgens het onderzoek is het mogelijk in het oude gedeelte van het Evertshuis zestien tot achttien appartementen te realiseren. De investering die daarvoor is vereist, is dusdanig hoog dat de woningen in het duurdere segment komen te liggen en niet beschikbaar zijn voor starters en/of senioren. Bij de keuze voor dit scenario moeten alle huidige gebruikers op alternatieve locaties worden ondergebracht.


Scenario 3: Transformatie tot gemeentehuis

Uit de rapportage blijkt dat de huidige functies van het gemeentehuis passen binnen het huidige Evertshuis. Daarbij is het gebruik van de zolder meegenomen en is ervan uitgegaan dat de bibliotheek naar de centrale hal wordt verplaatst. De theaterzaal behoudt in dit scenario haar functie, maar dient ook als vergaderruimte voor de commissies en raad. Deze transformatie zou een forse financiële investering vergen. Dat komt onder andere omdat het huidige gemeentehuis dan wordt afgestoten, terwijl die een boekwaarde heeft van 2,2 miljoen euro.


Inspraak

Na afweging van alle voor- en tegens uit de drie scenario’s is het college tot de conclusie gekomen dat het scenario 1 - verbeteren van de functionaliteit - het meest wenselijk is. Indien de raad deze lijn volgt, wordt de maatschappelijke en sociaal-culturele functie van het Evertshuis voorgezet.


De keuze van het college zal in ieder geval de instemming hebben van de voorzitter van het Muziek Collectief Bodegraven-Reeuwijk Saskia Teunisse en mevrouw Van Lettelien-Van den Hoonaard van de Schildersclub, die tijdens het inspraakuurtje een pleidooi hielden voor het behoud van de huidige functie.


Ook de voorzitter van de Stichtingen Evertshuis en Bij Everts Cor de Raadt is verheugd over de voorkeur voor scenario 1. Hij plaatste wel een kritische noot bij het voorstel de gemeentelijke functies en het kaasmuseum uit het gebouw weg te halen. Hij uitte daarbij zijn twijfels of de financiële tekorten die daardoor ontstaan door vercommercialisering zijn op te vangen. Hij sprak daarbij uit dat de stichting zich voor die taakstelling niet verantwoordelijk acht en hier ook niet op is toegerust. Op vragen vanuit de raad gaf hij aan het voorstel vooraf niet gezien te hebben en dat de gesprekken met de wethouder waren gevoerd op basis van het eerder opgestelde businessplan. Hierbij was hij ervan uitgegaan dat het KCC, Burgerzaken en zeker het Sociaal Team in het Evertshuis zouden blijven. Hij wees er daarbij op dat een eventuele commerciële exploitant van het gebouw ook commerciële tarieven aan de gebruikers zal doorbereken en dat die tarieven, zonder subsidie, niet kunnen worden opgebracht.

Tekst: Bert Verver