Bij de plannen voor de Leefomgeving en Veiligheid speelt het fietsverkeer een belangrijke rol.
Bij de plannen voor de Leefomgeving en Veiligheid speelt het fietsverkeer een belangrijke rol. Foto: Bert Verver

Veel werk aan de winkel in de resterende raadsperiode

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Tijdens de algemene commissievergadering van vorige week woensdag kregen de aanwezige commissie en raadsleden maar liefst drie presentaties voorgeschoteld over onderwerpen die de komende tijd veel aandacht zullen vragen van zowel het ambtelijk apparaat als de lokale politici. Het gaat daarbij om de gemeentelijke Toekomstvisie, de verkeersveiligheid en het Onderhoudsplan Leefomgeving en Rioleringsplan. Omdat de onderwerpen in de toekomst inhoudelijk nog nader in commissie en raadsverband worden besproken, wordt in dit verslag slechts beknopt ingegaan op de plannen. De stukken kunt u inzien in het raadsinformatiesysteem van de gemeente.

Tekst en beeld: Bert Verver


Tussenstand Toekomstvisie

Al sinds januari 2020 wordt gewerkt aan een toekomstvisie voor de gehele gemeente. Naast een beschrijving van de identiteit en positie van de gemeente in de regio wordt ingezoomd op een zestal opgaven: 1) meer mensen en meer vraag naar ruimte, 2) klimaatverandering, verduurzaming en de landbouwtransitie, 3) stijgend gebruik van de zorg en ongelijke kansen, 4) digitalisering en individualisering, 5) kwaliteit van de leefomgeving en 6) de roep om meer samenwerking en participatie. Vanuit de invalshoeken 'dorpen', 'landschap' en 'samenleving' wordt een balans gezocht tussen de verschillende opgaven. Dit gebeurt op basis van de principes ‘brede welvaart' en ‘slim gebruik van geld en middelen’.

Er worden drie deelgebieden onderscheiden in de gemeente: 'versterken van de Oude Rijnzone', 'evenwicht in het plassengebied' en 'open landschap met kleine dorpen en buurtschappen’. In dat laatste deelgebied krijgen ook de resultaten van de dorpsvisies een plaats. Voor de dorpsvisies, waarin plaats is voor veel lokale inbreng, wordt een apart traject opgezet. Het streven is om de definitieve toekomstvisie in november ter besluitvorming aan de raad aan te bieden. In de commissievergadering van vanavond is tijd gereserveerd voor een nadere bespreking van dit stuk.

.


Onderhoudsplan Leefomgeving en Rioleringsplan

Bij het begrip ‘Leefomgeving’ zal niet iedereen zich meteen kunnen voorstellen wat dat inhoud. Het lijvige document ‘Onderhoudsplan Leefomgeving 2022-2025’ definieert het als ‘het gebied waar we wonen, werken, winkelen, recreëren en elkaar ontmoeten'. Het document vervolgt: "De buitenruimte die voor iedereen toegankelijk is en door iedereen wordt gebruikt, noemen we de openbare ruimte. De gemeente heeft de taak deze ruimte te onderhouden. Het gaat daarbij om openbaar groen, wegen, straatreiniging, civiele kunstwerken, spelen, straatmeubilair, openbare verlichting en riolering." In het stuk spreekt de gemeente het voornemen uit om de leefomgeving met passie en op een verantwoorde en professionele wijze te onderhouden. Het plan beschrijft de gemaakte keuzes en geeft de inwoners inzicht in de kwaliteit die zij mogen verwachten.


Het onderhoudsplan borduurt voort op het plan voor de periode 2018-2021. Een enquête onder inwoners, de inbreng van de dorpsteams en gesprekken over de dorpsvisies zijn gebruikt om het plan verder te ontwikkelen. Per dorp is een uitvoeringsagenda in het plan opgenomen, zodat inwoners makkelijk kunnen zien welke projecten in de komend tijd zijn gepland. Een samenvatting:

• In Reeuwijk-Brug worden flink wat straten aangepakt, maar er is ook aandacht voor de fietsveiligheid, wandelroutes en visplekken voor mindervaliden.

• In Bodegraven-Noord wordt onder andere de Dirk Bavolaan/Bodelolaan heringericht, maar er wordt ook verder gegaan met de aankleding en uitstraling van het centrumgebied.

• In Bodegraven-Zuid wordt de Oud-Bdegraafseweg (Dronenhoek) heringericht en wordt het wijkpark Dronen en het Limespark verbeterd voor recreatief en sportief gebruik en natuur. Binnen dit deelgebied is uiteraard ook aandacht voor de verbetering van de veiligheid voor fietsers bij de op- en afrit van de N11.

• In Nieuwerbrug worden de Weiweg en de Molendijk opnieuw ingericht, wordt in het zuidelijk deel een verzamelriool aangelegd en worden maatregelen genomen om het zware verkeer te reguleren.

• In Driebruggen krijgt de Kerkweg een kwaliteitsimpuls en vindt er een herinrichting plaats van het Hoog- en Laageind; ook wordt er aandacht besteed aan de aankleding van de entrees van het dorp en de centrumplek.

• Voor Waarder valt op dat het voornemen is het centrum van het dorp opnieuw in te richten, een al lang gekoesterde wens. Daarbij wordt ook het dorpsplein aangepakt. Aandachtspunt daarbij is het reguleren van zwaar verkeer en motoren.

• In Reeuwijk-Dorp komen de Nieuwdorperweg en de Kerkweg in aanmerking voor groot onderhoud en vervanging en er is, evenals in Waarder, aandacht voor het aantrekkelijker maken van de entrees en het dorpsplein. Waar mogelijk worden grote bomen geplant.

• De Meije wordt verbeterd en deels heringericht. Het natuurlijke en recreatieve karakter wordt daarbij bewaard en er is aandacht voor de afwikkeling van zwaar verkeer en gebruik door motoren.


Verkeersveiligheid

De presentatie van het onderwerp voor verkeersveiligheid kenmerkte zich door een hoog abstractieniveau. Geconstateerd wordt dat landelijk het aantal ernstig gewonden toeneemt en dat de daling van het aantal verkeersdoden stagneert. De huidige aanpak lijkt onvoldoende om het tij te keren. Daarom is het tijd voor een nieuw strategisch verkeersbeleid. Dat beleid wordt risico-gestuurd, waarbij wordt ingezet op de thema’s infrastructuur en voertuigtechniek, voorlichting, handhaving en scholing en communicatie. Een onderdeel van de verdere planvorming is het opstellen van een ‘vormtoets’, waarbij in kaart wordt gebracht in hoeverre de bestaande infrastructuur voldoet aan de richtlijnen. Op basis van die toets maakt de gemeente een prioritering die kan worden gebruikt voor een subsidieaanvraag bij de provincie. De prioriteitenlijst wordt opgenomen in het ‘Uitvoeringsprogramma voor de Leefomgeving’. Daarbij wordt conform het raadsprogramma ‘Samen Duurzaam Gezond’ veel aandacht geschonken aan de veiligheid voor fietsers en het bevorderen van het fietsgebruik.

Tekst en beeld: Bert Verver