Onderhoudsplan Leefomgeving en Rioleringsplan

Bij het begrip ‘Leefomgeving’ zal niet iedereen zich meteen kunnen voorstellen wat dat inhoud. Het lijvige document ‘Onderhoudsplan Leefomgeving 2022-2025’ definieert het als ‘het gebied waar we wonen, werken, winkelen, recreëren en elkaar ontmoeten'. Het document vervolgt: "De buitenruimte die voor iedereen toegankelijk is en door iedereen wordt gebruikt, noemen we de openbare ruimte. De gemeente heeft de taak deze ruimte te onderhouden. Het gaat daarbij om openbaar groen, wegen, straatreiniging, civiele kunstwerken, spelen, straatmeubilair, openbare verlichting en riolering." In het stuk spreekt de gemeente het voornemen uit om de leefomgeving met passie en op een verantwoorde en professionele wijze te onderhouden. Het plan beschrijft de gemaakte keuzes en geeft de inwoners inzicht in de kwaliteit die zij mogen verwachten.


Het onderhoudsplan borduurt voort op het plan voor de periode 2018-2021. Een enquête onder inwoners, de inbreng van de dorpsteams en gesprekken over de dorpsvisies zijn gebruikt om het plan verder te ontwikkelen. Per dorp is een uitvoeringsagenda in het plan opgenomen, zodat inwoners makkelijk kunnen zien welke projecten in de komend tijd zijn gepland. Een samenvatting:

• In Reeuwijk-Brug worden flink wat straten aangepakt, maar er is ook aandacht voor de fietsveiligheid, wandelroutes en visplekken voor mindervaliden.

• In Bodegraven-Noord wordt onder andere de Dirk Bavolaan/Bodelolaan heringericht, maar er wordt ook verder gegaan met de aankleding en uitstraling van het centrumgebied.

• In Bodegraven-Zuid wordt de Oud-Bdegraafseweg (Dronenhoek) heringericht en wordt het wijkpark Dronen en het Limespark verbeterd voor recreatief en sportief gebruik en natuur. Binnen dit deelgebied is uiteraard ook aandacht voor de verbetering van de veiligheid voor fietsers bij de op- en afrit van de N11.

• In Nieuwerbrug worden de Weiweg en de Molendijk opnieuw ingericht, wordt in het zuidelijk deel een verzamelriool aangelegd en worden maatregelen genomen om het zware verkeer te reguleren.

• In Driebruggen krijgt de Kerkweg een kwaliteitsimpuls en vindt er een herinrichting plaats van het Hoog- en Laageind; ook wordt er aandacht besteed aan de aankleding van de entrees van het dorp en de centrumplek.

• Voor Waarder valt op dat het voornemen is het centrum van het dorp opnieuw in te richten, een al lang gekoesterde wens. Daarbij wordt ook het dorpsplein aangepakt. Aandachtspunt daarbij is het reguleren van zwaar verkeer en motoren.

• In Reeuwijk-Dorp komen de Nieuwdorperweg en de Kerkweg in aanmerking voor groot onderhoud en vervanging en er is, evenals in Waarder, aandacht voor het aantrekkelijker maken van de entrees en het dorpsplein. Waar mogelijk worden grote bomen geplant.

• De Meije wordt verbeterd en deels heringericht. Het natuurlijke en recreatieve karakter wordt daarbij bewaard en er is aandacht voor de afwikkeling van zwaar verkeer en gebruik door motoren.