Mozaïektegel met speelkaart.
Mozaïektegel met speelkaart. Foto: Aletta Moonen

'Soms is het een verrassing wie de tegel komt halen'

Vervolg van voorpagina.


Mensen komen met een eigen idee voor een tegel of laten het ontwerp voor de tegel aan Aletta over. “Als ik een opdracht voor een tegel krijg, vraag ik altijd aan de mensen wat zij willen. Als ze dat niet precies weten, dan bedenkt ik iets voor hen. Ik ga dan op zoek naar inspiratie op internet of bewerk een ontwerp in Paint of Photoshop. Soms schakel ik een creatieve vriend in om foto’s van beelden of gebouwen te bewerken, zodat ik die daarna weer kan mozaïeken.”


En dan gaat ze aan het werk, eerst met puzzelen hoe het ontwerp eruit moet komen te zien en welke kleuren ze daarvoor moet gebruiken. Daarna lijmt ze de mozaïekstukjes en ten slotte voegt ze de tegel. Daar gaat vaak wel een aantal uren in zitten. Het eindresultaat komt vrijwel altijd buiten te liggen. Mensen plaatsen de tegels in hun tuin of als stoeptegel in de openbare ruimte. Aletta: “Let op: je mag niet zomaar de stoep in de openbare ruimte opbreken en daar een mozaïektegel plaatsen. Check dit altijd bij je eigen gemeente.’’


Aanvragen

De aanvragen voor tegels komen van familie, vrienden en collega’s, maar ook van mensen die Aletta nog nooit heeft gezien en die via via van haar mozaïektegels hebben gehoord. “Dan is het een verrassing: wie komt die tegel halen?” Naast ‘gewone’ tegels (bijvoorbeeld met dieren) maakt ze ook speciale tegels, zoals voor de grafsteen van haar oma of voor de overleden kat Rufus van haar schoonouders. Omdat het carnaval in haar geboortedorp Roggel in Limburg niet doorging, heeft ze vier tegels met het thema 'carnaval' gemaakt om haar dorpsgenoten een hart onder de riem te steken. Ze maakt ook tegels die de straatnaam of het gebied vereeuwigen op een mooie mozaïektegel, zoals bij het gemeentewapen van Reeuwijk. Ook maakt Aletta Pokémontegels die als ‘pokéstop’ [locatiepunt in het spel Pokémon, red.] worden gebruikt.


Mozaïekbank

Voor de toekomst heeft Aletta voldoende dromen. Ze wil meer zelf ontwerpen en meer workshops geven. Dat kan door de verhuizing naar hun nieuwe huis in de eigen achtertuin. Ze wil ook meer experimenteren met materialen. Verder lijkt haar het mozaïeken van bijvoorbeeld een zitbank (social sofa) in de openbare ruimte erg leuk om te doen, samen met buurtbewoners. Nou Aletta, misschien lezen de woningbouwverenigingen uit Bodegraven-Reeuwijk of de gemeente dit artikel en lijkt het hen een leuk idee om uit te voeren!


Meer weten over Aletta's hobby of geïnteresseerd in een workshop? @tilesbykate is de Instagram-pagina waarop Aletta al haar tegels plaatst en ze is te bereiken op tilesbykate@outlook.com.

Tekst en beeld: Stefanie Peters






Mozaïektegel met wereldkaart.
Aletta Moonen bij haar mozaïktegel met het gemeentewapen van Reeuwijk