Dorpsteam Bodegraven-Noord

Zonnebloemenwedstrijd

Vorige week heeft u bij deze krant allemaal een pakketje met zonnebloemenzaad ontvangen voor de jaarlijkse zonnebloemenwedstrijd. Bij een aantal pakketjes was ook een pakketje zaad voor wilde bloemen voor blije bijen toegevoegd. Dit was een actie van onze gemeente om de bijenstand te helpen. Zaaien, strooien en natuurlijk water geven maar! De hoogste zonnebloem wint de wedstrijd.


Huisvuil

Het komt nog steeds voor dat mensen met hun huisvuil strooien. Het wordt niet in de container gedaan, maar ernaast gezet. Met de hopelijk warme aanstaande zomer op komst is dit natuurlijk geen goed idee. Het gaat stinken en het ziet er niet uit. Ziet u afval staan waar het niet hoort? Meld het bij de gemeente.


Sint Gallushof

Samen met Hart in Bodegraven heeft de Historische Kring het initiatief genomen om van de voormalige begraafplaats naast de Dorpskerk een groene hoftuin te maken. Het wordt een sfeervolle plek waar het bijzondere verleden van Bodegraven is terug te vinden. De naam Sint Gallushof komt van de oorspronkelijke rooms-katholieke St. Galluskerk, nu de Dorpskerk.


Donderdagavond 24 juni om 20.00 uur is er een videobijeenkomst over het gebied rond de Dorpskerk. Bent u geïnteresseerd om mee te doen/kijken, stuur dan een mail naar info@hartinbodegraven.nl of bodegraven-noord@dorpenwijk.nl.



Nationale Buitenspeeldag

Ook het wijkteam Bodegraven-Noord wil het buitenspelen stimuleren. Algelopen jaar heeft het team samen met de Vijverhof en de gemeente een speeltuin gerealiseerd bij de Vijverhof. Komende woensdag deelt het wijkteam bij verschillende speeltuinen waterijsjes uit aan de kinderen die daar aan het spelen zijn. Wil je weten waar wij langskomen tussen 14.00 en 15.30 uur? Kijk op de website van het wijkteam: bodegraven-noord.dorpenwijk.nl.


Dorpsteam Waarder

Er is de laatste tijd veel gebeurt in de het dorp. De reigers op de rotonde zijn geplaatst, waardoor de entree er gelijk een stuk fraaier uitziet en ook de bloembakken zijn terug van weggeweest. Het dorpsteam heeft deze mogelijk gemaakt met donaties van Ons Fonds, het ondernemersfonds in de gemeente, en de lokale PLUS. Hiervoor onze dank! De bloembakken hebben ook onderhoud nodig. Bent u ondernemer en wilt u dit sponsoren voor het volgende jaar? Neem dan contact met ons op via waarder@dorpenwijk.nl.

Daarnaast hebben wij de resultaten van de enquête die wij eerder dit jaar hebben gehouden verwerkt in onze Dorpsvisie. Na verschillende debatten binnen het dorpsteam hebben we inmiddels een mooi product liggen, dat wij 23 juni rond 20.00 uur in de gemeenteraad presenteren. In deze dorpsvisie zijn de ambities opgenomen die wij hopen voor 2030 te realiseren. Meekijken met de presentatie kan via de website van de gemeente.

Ten slotte hebben wij afscheid moeten nemen van een aantal leden van het dorpsteam. Zou u zich hard willen maken voor het dorp? Wij zijn naar u op zoek!


Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied

Zoals ook u weet spelen er veel onderwerpen in het plassengebied. Wij worden als dorpsteam geconfronteerd met de meest uiteenlopende zaken. De uitkomsten van de enquête onder de inwoners komen terug in de tussenstand van de Toekomstvisie. “Het genieten van rust en ruimte" en landelijke karakter heeft een duidelijke plek gekregen. Maar dat neemt niet weg dat wij ons zorgen blijven maken over de extra behoefte aan toerisme en recreatie en de alsmaar toenemende verkeersdruk. De goede balans zullen we moeten blijven zoeken in de verdere uitwerking van de Toekomstvisie.”


Het is makkelijker om met inwoners over de plek van afvalbakken te praten, dan over thema’s die nu nog een ver-van-mijn-bed-show lijken zoals een energietransitie of CO2- neutraal Nederland in 2050. Zaken die in de Toekomstvisie wél aan bod komen. Het is onze rol als dorpsteam om inwoners daarover mee te laten discussiëren, bijvoorbeeld over het vervangen van propaantanks en duurzaam varen.”


De uitdaging voor ons en ook andere partijen in het plassengebied blijft om de achterban goed te betrekken bij te maken keuzes, zodat we hen ook goed kunnen vertegenwoordigen. Daar wil het dorpsteam op inzetten. Bij voorkeur samen met het Dorpsteam van Reeuwijk-Brug, dat eveneens heeft ingezet op rust en ruimte en natuur. “De tussenstand geeft de goede richting aan. We herkennen onze uitgangspunten. Dit geldt ook voor de gebiedsvisie van Stichting Veen waar veel nadruk gelegd wordt op de natuurwaarden van het plassengebied. Maar we hebben nog wat uit te werken en te overbruggen om tot die goede balans te komen.”


Hier volgen wat vragen die we krijgen van medebewoners en waar ook wij niet altijd antwoord op hebben maar proberen te krijgen van de gemeente.


• Mag je reclame-uitingen doen in het plassengebied zonder aanvraag bij de gemeente? Variërend van vlaggen hangen of spandoeken bevestigen of borden plaatsen langs de weg.

• Mag je in je eigen tuin zonnepanelen leggen of op dak plaatsen zonder toestemming?

• Mag je als burger wilgen of elzenstruikjes planten of stokken of stenen plaatsen langs de weg om je berm te beschermen?

• Mag je i.v.m. de specifieke beschermde landschappelijke waarden in het achterste deel van het plassengebied officieel eigenlijk wel je tuin of berm verharden?


We vragen dan ook aan alle politieke partijen, maar ook aan u als u geen lid bent van een partij om oprechte aandacht en een budget, zodat groenstroken aangekocht kunnen worden van eigenaars die het nu in delen verkopen, zodat de stroken, waar nu flora bloeit en waar nu de fauna schuilt en broedt, behouden blijven voor ons allemaal.


Geef de natuur uw stem. Laat weten dat ook u vindt dat het groen wat er nog is moet blijven! Stuur een steunbetuiging of denk mee over een oplossing. Zou u een boom of struik willen plaatsen in uw tuin? Stel u kunt die boom of struik gratis afhalen... zou u dat doen? Dat horen we graag van u via info@dorpsteamsluipwijk.nl


Uiteraard blijven we ons ook volop inzetten op de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. De 's-Gravenbroekseweg en Platteweg krijgen hierbij extra aandacht. Fietsers, wandelaars en de auto's van de bewoners en bedrijven komen hier samen met uiteenlopende redenen. De selfexplaining road zou een hulpmiddel kunnen zijn. Hoe dat in te richten? CDA'er Jan Vergeer riep ons meermalen op de enquête over de fietsknelpunten in te vullen. Wij hopen van harte dat ook u dat inderdaad gedaan heeft. Want alleen samen kunnen we wat veranderen. Alleen samen kunnen we gemeenschappelijke problemen oplossen.