Complotdenker Bodegraafse begraafplaats gearresteerd in Groningen


BODEGRAVEN - Afgelopen woensdag werd complotdenker Wouter R. opgepakt in het Groningse plaatsje Siddeburen. Zijn voorarrest is vrijdag met twee weken verlengd. Hij moest zich op dinsdag 22 juni voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden, maar 7 juni is de rechter gewraakt. Nu kan het kort geding pas worden voortgezet nadat de wrakingskamer bijeen is gekomen.



Kindermoorden

Samen met Micha K. en Joost K. verspreidde hij het verhaal dat er in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de jaren '80 een satanisch pedofielennetwerk actief was. Volgens de complotdenkers zouden er in die tijd ook rituele kindermoorden hebben plaatsgevonden, waarvoor bloemen werden gelegd op begraafplaats Vredehof in Bodegraven. De gemeente kondigde een noodverordening af voor de begraafplaats.


Rechtszaak

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een civiele rechts
zaak aangespannen tegen de drie complotdenkers. De gemeente acht deze drie personen verantwoordelijk 'voor (onder andere) de verstoring van de openbare orde middels het doen van onrechtmatige uitlatingen op het internet'. Het OM verdenkt Wouter R. van opruiing (iemand aanzetten tot een strafbaar feit) en bedreigingen, onder andere aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel.