De dames liggen bij te komen na al het tumult van de vroege ochtend.
De dames liggen bij te komen na al het tumult van de vroege ochtend. Foto: Marlien van Leeuwen

Dijkdoorbraak: erger voorkomen door adequaat handelen

Algemeen

De dijk tussen de Tempel- en Middelburgse polder is op maandagmorgen 26 juli aan de kant van de Tempelpolder doorgebroken. Het water stroomde rond een uur of vijf in de ochtend met grote snelheid de polder in. 

Door Marlien van Leeuwen

De Tempelpolder is als een lappendeken van eigenaren die er vee hebben lopen. Dankzij het adequate handelen van omwonenden waren de schaapjes op tijd op het droge, evenals de koeien.

Johan Snaterse was die morgen rond 5.15 uur op om op ganzen te jagen. “Mijn jachthut achter de begraafplaats bij de Tempelpolder was op dat moment al niet meer te bereiken,” vertelt Johan. ”Ik heb Marcel van Leeuwen gebeld met de vraag of het water daar (Ringdijk) ook zo hoog stond.” Marcel van Leeuwen heeft gelijk de hulpdiensten gebeld.

Even een plasje doen
De pup van Lisette en Hand Olijhoek piepte in alle vroegte. “Hoge nood,” zo wist Lisette, dus ze ging haar bed uit rond 5.45 uur voor het plasje van Woody. Tot Lisettes verbazing stond het water in de tocht erg hoog. De regenmeter gaf maar 0.5 mm aan. Ze vertrouwde het niet en vroeg haar partner Hans wat hij er van vond. “Niet het gemaal,” zo concludeerde Hans, “daar staat het veel te hoog voor.” Met zijn verrekijker kon hij aan het eind van de tocht dat grote zwarte gat in de dijk zien. “We hebben 112 gebeld en waren nummer twee op dat tijdstip. De brandweer kwam al aangesneld.” Hans kon ze de weg wijzen hoe precies op het cruciale punt te komen.

Geen koffie
In deze zomermaanden is Gerard van den Heuvel vroeg op zijn werk bij Gebr. Olieman B.V. “Toen ik aankwam, werd ik gebeld door Johan Snaterse. We kennen het gebied, hebben materiaal dat die dijk op kan en een grote voorraad klei,” vertelt Gerard in alle rust. “Geen koffie mannen, gelijk beginnen. Zeven tractors en kiepers zijn ingezet om een wal aan beide kanten van het gat op te werpen. Zo kon er geen water meer door het gat in de dijk de polder inlopen. Nee, we hebben niet eerst om toestemming gevraagd. Dan was de ramp niet te overzien geweest.”

Zonder navragen werd gehandeld om erger te voorkomen. “De Tempelpolder is als een lappendeken,” vertelt Marcel van Leeuwen. “Er zijn veel eigenaren met verschillende percelen. Alle dieren zijn in allerijl uit de laagste stukken weiland weggehaald. In de weilanden langs de dijk zoeken de dieren zoeken zelf wel naar een droog plekje.”

Waterputje
De Tempelpolder was even het waterputje van de wasbak. Al het water uit de omgeving, dus ook dat vanuit de Wonnewetering, stroomde de polder in. Er zijn schutten bij de brug op de hoek Kerkweg–Schinkeldijk geplaatst om de watertoevoer ook vanaf die kant te stoppen.

Waarschuwing
Voor de zekerheid zijn mannen van de brandweer nog bij de omwonenden langsgegaan. “Dat moet zo rond 07.30 uur geweest zijn,” weet een van de Tempeliers. Het directe gevaar was toen al geweken.” De firma Edelman had haar kantine beschikbaar gesteld als centrale post voor de hulpdiensten.

Verdere schade voorkomen
In een persbericht laat burgemeester Van der Kamp weten: de situatie is voor nu volledig onder controle. Door het snel en adequaat reageren van Olieman en het hoge zelfredzaamheidsgehalte van de bewoners van het getroffen gebied is verdere schade voorkomen. 

Loco-dijkgraaf bij Hoogheemraadschap van Rijnland Bas Knapp is inmiddels ter plaatse geweest. “Gelukkig zijn alle mensen en dieren op tijd in veiligheid gebracht. Ik wil graag grote waardering uitspreken voor alle collega’s van Rijnland, maar ook voor de lokale ondernemers en inwoners, die snel en adequaat de gevolgen van deze dijkdoorbraak tegen zijn gegaan en erger hebben voorkomen. Een geweldige prestatie!” 

Het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) onderzoekt de oorzaak van deze dijkdoorbraak. Er is dijkmonitoring ingezet. Dat betekent dat het Hoogheemraadschap de dijken nauwlettend in de gaten houdt.

De dam die de watertoevoer tegenhoudt.