Zebra weg op Goudseweg?!

Ingezonden Ingezonden brief

Deze week werd bekendgemaakt hoe de verkeerssituatie rond de spoorwegovergang gewijzigd gaat worden. De plannen zijn al vastgesteld. 

In de nieuwe situatie wordt het oversteken van de Goudseweg nog gevaarlijker dan nu al het geval is omdat het zebrapad bij de voetgangersoversteekplaats op de Goudseweg vervalt. In de vorige Kijk op Bodegraven-Reeuwijk valt te lezen  dat er  volgens wethouder Inge Nieuwenhuizen toch “een veilige oversteeekplaats behouden blijft”. Weinig mensen zullen dit met haar eens zijn.

Ik woon tegenover de oversteekplaats op de Goudseweg. Vanuit mijn woonkamer zie ik hoe vaak die, de hele dag door, gebruikt word door mensen die uit de trein komen, hondenbezitters, ouderen, schoolgaande kinderen, gezinnen met kleine kinderen en of kinderwagens en voetballende jongeren. Ik weet niet of bij gemeente of NS bekend is hoe vaak er wel niet wordt overgestoken en of zij weten hoe gevaarlijk het, nu al, is om hier over te steken. Er is juist nodig extra aandacht te besteden aan de veiligheid van de overstekers. 

In de huidige situatie is er  voor voetgangers een kleine opstelplaats voordat de rijbaan moet worden overgestoken. Oversteken op dit punt is moeilijk en je moet echt je kans grijpen om over te steken. Het autoverkeer dat uit het dorp komt is voor voetgangers laat zichtbaar als dit de hoek om komt en omgekeerd. Juist omdat daar een zebrapad ligt is het voor deze automobilisten zichtbaar dat er voetgangers kunnen oversteken en wordt er gestopt. Als de zebra vervalt worden voetgangers minder zichtbaar voor autobestuurders die uit het dorp komen. Deze hoeven ook niet meer voor hen te stoppen. Hoezo veilig?

Dan het voorgestelde midden-eiland waar voetgangers en fietsers tussen de rijbanen kunnen wachten voor hun  oversteek. Hebt u zich al voorgesteld hoe veilig het is om te wachten  op een smalle strook terwijl voor en achter (vracht)auto’s voorbij rijden met 50 km per uur? Het midden-eiland ziet er op de tekening niet erg groot uit. Hoeveel voetgangers met kinderwagen en fietsers zouden er op passen? Veilig genoeg?

Uit de brief aan omwonenden en uit de lokale krant maak ik op dat het plan al is vastgesteld. Ook weet ik inmiddels dat het vervallen van de zebra een harde eis was van Prorail. Toch is het niet te begrijpen dat de gemeente niet gezocht heeft naar een betere oplossing voor voetgangers.

Juist kwetsbare verkeersdeelnemers zouden in alle verkeersplannen moeten worden ontzien.

Ella van Niekerk