Joostenshof, interview Lianne van Nieuwkoop
Joostenshof, interview Lianne van Nieuwkoop Foto: Ans van Heck

Geserveerd met een glimlach

Aan de rand van Waarder ligt op een van de mooiste plekjes van het dorp zorgboerderij en theetuin De Joostenshof. Bij de Joostenshof werken in de dagbesteding gemiddeld 7 tot 10 mensen met een verstandelijke, en soms ook lichamelijke beperking, en een begeleidingsteam van 5 vaste medewerkers. De Joostenshof is onderdeel van Siloah in Bodegraven. (door Ans van Heck)

Een jaar of twintig geleden begonnen enkele medewerkers van Siloah met het aanbieden van dagbesteding op deze plek. Ze hebben toen heel erg hard gewerkt om van niets een mooie werkplek te maken. De laatste 10 jaren is de opzet geprofessionaliseerd. Door bezuinigingen kwam er minder geld beschikbaar en ontstond de noodzaak meer zelfvoorzienend te worden. Er is ondertussen veel veranderd en er worden inkomsten gegenereerd door samenwerking met externe partijen en de theetuin. Op die manier kunnen de wat meer ‘luxe’ uitgaven worden bekostigd voor het mooier maken van de zorgboerderij.


Lianne van Nieuwkoop, coördinator van De Joostenshof, vertelt: “We hebben het hele jaar door veel werk voor cliënten met verschillende zorgvragen; dat maakt het werken hier zo leuk. Op de boerderij lopen geiten, schapen, kippen en konijnen rond die moeten worden verzorgd. Als we jonge konijntjes hebben, kunnen we ze verkopen en van dat geld kunnen we bijvoorbeeld weer voer kopen. We hebben ook een boomgaard, een moestuin en een kas waar altijd wel iets te doen is. Producten die we oogsten gaan naar Siloah in Bodegraven waar ze door de bakkerij worden verwerkt. De producten die we maken van de gekregen kaasplanken worden verkocht in de winkel van Siloah in de Vromade te Bodegraven. En we bieden een klein aantal producten aan op onze verkoopkar die van maandag tot vrijdag aan de weg staat.”


pagina 6







In de wintermaanden zitten de cliënten allesbehalve stil. Behalve dat de dieren moeten worden verzorgd, wordt er in de schuur veel aan houtbewerking gedaan. Er worden op bestelling bijvoorbeeld mooie plankjes gemaakt die in de winkel worden verkocht als kaasplankje of plateau. Of denk aan een slinger met houten vlaggentjes, duurzaam en heel persoonlijk. De werkzaamheden worden onderling verdeeld, er wordt geschuurd en gezaagd en er is voor iedereen wel iets te doen. Lianne: “De een zaagt, een ander schuurt of beleeft mee. Elke cliënt heeft een taak en hoe zinvol die is, is minder belangrijk dan hoe prettig iemand het vindt.”

Hoe was het afgelopen jaar voor jullie? Lianne: “Wij zijn een geruime tijd dicht geweest want onze cliënten mochten niet naar hun werk. We hebben wel een tijdje ‘Theetuin to go’ gehad, zodat er bij het raam drinken kon worden opgehaald. Ongeveer 60% van onze cliënten woont bij Siloah, zij bleven allemaal in hun eigen woning en daar kregen ze van ons dan dagbesteding. De rest woont thuis.”

Hoe was die onzekerheid voor jullie cliënten? Lianne: “Het was voor hen echt een moeilijke periode. De jongens zijn gebaat bij duidelijkheid en structuur en juist die twee factoren vielen grotendeels weg. Ze konden niet meer naar hun werk, niet of nauwelijks naar hun familie en allerlei sociale activiteiten vielen weg. Ze waren ineens geïsoleerd en wisten ook niet wanneer het ''normale'' leven weer zou beginnen. Dat geeft veel vragen voor hen, maar we hebben hen ook altijd voorgehouden dat er mensen ernstig ziek zijn en wij nog gezond zijn. Gelukkig zijn onze cliënten tot nu toe niet zo ernstig ziek geweest door COVID-19 dat ze daaraan zijn overleden. We zien dat onze cliënten nu pas weer een beetje in hun normale ritme komen. Ze mogen weer werken, met de taxi mee, naar hun familie, een boodschapje doen. Dat geeft weer veel plezier en aanvulling op hun leven. De eerste werkdag toen ze weer hier mochten komen waren de jongens zó blij want ze mochten hun vrienden en collega’s weer zien.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst? Lianne: “We hopen op deze manier door te gaan, en verder te gaan met de professionalisering in alles wat we doen. We zouden het ook erg leuk vinden als we een breder publiek trekken, en er meer mensen kunnen genieten van de Joostenshof. Om deze plek zichtbaarder te maken en te onderhouden zijn er veel handen nodig, we hopen dat er mensen zijn die ons daarbij willen helpen. We kunnen andere mensen een warm welkom bieden op een prachtige plek, met een heerlijke bak koffie, geserveerd met een glimlach!”

Dus, woon je in Waarder of omgeving, heb je tijd over en vind je het leuk om af en toe de handen uit de mouwen te steken op de mooiste stek in Waarder, neem dan contact op met Lianne via l.vannieuwkoop@siloah.nl

Tekst en beeld: Ans van Heck