Sjors Sijbrandij in de tuin van zijn kliniek
Sjors Sijbrandij in de tuin van zijn kliniek

Uitbraak kennelhoest bij honden

Algemeen

Dagelijks ziet dierenarts Sjors Sijbrandij in zijn kliniek wel vijf honden per dag binnenkomen die zijn besmet met kennelhoest, een infectie van de luchtwegen. “Waar het vandaan komt? Joost mag het weten,” verzucht Sjors.

Tegenwoordig is de officiële naam van kennelhoest ‘besmettelijke hondenhoest’, omdat het niet meer alleen voorkomt bij honden die in kennels worden gehouden, maar ook bij andere honden. Dierenarts Sjors Sijbrandij: “Het is niet dodelijk, maar honden kunnen er behoorlijk ziek van worden. Ze krijgen veel last van hoesten en geïrriteerde luchtwegen. Het is een beetje vergelijkbaar met wat een zware keelontsteking is voor mensen. Als je huisdier er last van heeft, dan herken je het meteen. Het is bijna alsof je een zeehond naast je hebt liggen.”

Sjors vervolgt: “Voor honden is het zeer besmettelijk. Besmetting gebeurt bijvoorbeeld via slijm of kleding, bij het aaien of wanneer er een hond tegen je jas aanhoest en er vervolgens een ander hondje gaat snuffelen aan je jas.” De incubatieperiode is twee dagen tot twee weken. Het best kan je contact vermijden tussen de honden en bijvoorbeeld niet samen gaan wandelen en let op algemene hygiëne. “Maar het simpelst om op te letten is of je hond hoest. Dan moet je zeker contact tussen honden vermijden,” aldus Sjors. 

Belangrijkste advies

Ook mensen kunnen drager zijn van het virus en een hond besmetten, al is een kennelhoestbesmetting bij de mens onwaarschijnlijk. “Het kan in theorie, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit gezien.”

Meestal schrijft Sjors antibiotica voor met wat pijnstillers en een hoestdrankje. Dan is het nog even uitzieken, maar het huisdier komt er gewoon bovenop. 

Liever dan genezen, wil je natuurlijk de hoest voorkomen. Dat kan met een inenting. Sjors: “Persoonlijk denk ik dat de uitbraak (gedeeltelijk) is ontstaan doordat er de afgelopen coronaperiode veel honden zijn aangeschaft waarvan de herkomst soms dubieus is. Daarbij heeft waarschijnlijk niet iedereen zijn hond ingeënt. Dat is dan ook mijn belangrijkste advies: ent je hond in. Daarna kunnen ze het virus nog wel krijgen maar is het ziektebeeld veel minder erg.”