Afbeelding

Bridge: een ‘sport’ die je samen doet

Algemeen

REEUWIJK

Misschien heb je weleens van vrienden of kennissen gehoord dat ze bridgen. Maar wat is dat nu precies, ‘bridge’? Dat is toch voor hele intelligente mensen? Daar zit toch een enorme competitie achter? Bridge is een boeiend en uitdagend kaartspel dat je samen met een vaste partner speelt. Bridge wordt vaak gespeeld op een club, maar het kan ook thuis met vrienden. Of op vakantie, want bridge is over de hele wereld populair. Ook online kun je het op elk moment spelen, tegen wie dan ook. Voorzitter Bart Ydo en penningmeester Aart Berkouwer van bridgeclub Klein Slem in Reeuwijk-Brug vertellen over hun geliefde spel.

door Eke Vos-Heikens


Bridge wordt als sport inderdaad in clubverband gespeeld, maar ook een spelletje met vrienden in je eigen tuin of huiskamer heeft een wedstrijdelement. Een bridgecompetitie bij een club is meestal gedurende de winter één avond in de week. Per avond worden dan zes keer vier spellen gespeeld.

Na iedere vier spellen wissel je van tegenstander en speel je tegen een ander paar. Daarom is bridge een heel sociale activiteit waarbij je veel verschillende mensen kunt ontmoeten.  “Maar,” zo vertelt Aart met een knipoog, “je kunt beter niet met je echtgeno(o)t(e) als partner spelen, want dat geeft veel discussie thuis over het bieden!”

Ken je het kaartspel bridge eenmaal, dan kun je tegen iedereen spelen, omdat de spelregels overal hetzelfde zijn. Bij bridge heb je berekening, oplettendheid, nauwkeurigheid en een goed geheugen nodig. Het spel houdt je dus ook nog eens scherp.

Gezelligheid in Reeuwijk-Brug

Bij bridgeclub Klein Slem staat gezelligheid, ontspanning en contact voorop. Bart en Aart kijken een beetje sip als ze terugdenken aan het laatste anderhalf jaar, waarin het spel waarbij je met z’n vieren aan tafel zit, bijna helemaal heeft stilgelegen. Maar de tijden worden beter nu velen gevaccineerd zijn en weer op pad durven en kunnen.

De Reeuwijkse bridgeclub kent ongeveer vijftig leden en speelt in een A-lijn en een B-lijn. Ze spelen hun competitie van september tot en met april op de donderdagavond in De Brug. Iedere vijf weken vindt er een promotie dan wel degradatie plaats. Aan het eind van het seizoen komt er zo een clubkampioenspaar uit de bus. Omdat er zo lang geen verenigingsleven heeft plaatsgevonden, is er nu de mogelijkheid om ook op de donderdagavond te komen zomer-bridgen, maar dit is geen competitie. De zomerbridge vindt plaats in de grote zaal van De Brug, zodat meer dan voldoende afstand kan worden gehouden.


Een aantal bridgeclubs organiseren naast de competitie een zogenaamde ‘kroegentocht’. Hierbij ga je met je partner van café naar café en speel je in ieder café een spelletje bridge. Zo organiseert de Bodegraafse bridgeclub jaarlijks een ‘Kaastocht’. Klein Slem heeft ook plannen. “Wij willen als het weer kan en mag een ‘Bridge on the water’ organiseren,” vertelt Bart, “een tocht over de plassen waarbij we telkens ergens van boord gaan om even een spelletje spelen. Maar dat zal wel naar 2022 gaan.”

Bridge voor Dummies?

Beide heren doen bij mijn bezoek aan hen hun uiterste best om het bridgen aan mij uit te leggen, maar mijn kennis reikt niet verder dan hoe een spel kaarten er uitziet en ik snap er even niets meer van als ik een ‘biedbox’ te zien krijg. Maar snel wordt alles duidelijk. Ze blijven vertellen en daaruit blijken hun enthousiasme en hun ideeën om anderen voor het spel te interesseren. Ik begin te begrijpen dat het imago van ‘elitesport voor ouderen’ helemaal niet klopt. Er zijn dus meerdere redenen waarom bridge een fantastische vrijetijdsbesteding is: het is gezellig, houdt je mentaal fit en is heel betaalbaar. Maar boven alles: bridge is verslavend leuk! En elke leeftijd kent zijn verslaving.