Simone en Hans van der Post. Foto: OMNI VR
Simone en Hans van der Post. Foto: OMNI VR

Omni VR, de wereld achter 360° foto’s

Bedrijfsberichten WOW! Gewoon van hier Bedrijfsberichten

REEUWIJK - Toen Hans van der Post vijf jaar geleden een huis zocht, kwam hij op de website van Funda voor het eerst in aanraking met foto’s in 360°. Meteen daarna gingen alle radertjes draaien. Want er moesten toch veel meer toepassingsmogelijkheden zijn? Hij richtte samen met zijn zus en zakenpartner Simone van der Post een bedrijf op en Omni VR was geboren.

door Lars Ferwerda & Key Tengeler

Hans had hobbymatig al wat ervaring met fotograferen, maar het was grotendeels onbekend terrein. “Juist daarom zag ik een gat in de markt. Niet alleen de kwaliteit kon beter, ik zag ook kansen wat betreft de toepassingsmogelijkheden. Want virtuele tours in deze kwaliteit en met veel interactiviteit, die bestonden nog niet,” vertelt Hans vanuit het kantoor van Omni VR in Reeuwijk.

Nu bestaat Omni VR uit vier vaste medewerkers en tien flexibele krachten, vooral fotografen. Het begin was voor Omni VR niet altijd makkelijk, maar door onder andere de coronacrisis gingen ze juist groeien. Dit jaar is er een forse omzetstijging gerealiseerd en lopen er ruim veertig verschillende projecten, van de culturele sector tot hotels en ziekenhuizen. “Maar,” zegt Hans, “dat is nog maar een kleine greep uit de toepassingen die Omni VR biedt.”

Voorbereiden op de operatie

Waar je op Funda of Google Streetview vooral foto’s ziet, voegt Omni VR interactiviteit en video’s aan de virtuele tours toe. Dat doen ze voor alle klanten op maat. Voor het Groene Hart Ziekenhuis is bijvoorbeeld een VR-toepassing gemaakt. Simone: “Het is bewezen dat kinderen beter genezen van een operatie als ze goed zijn voorbereid. Wij hebben een toepassing gemaakt waarin Freek de mascotte uitlegt wat er gaat gebeuren en waarom mama zo’n gek blauw pak aanheeft. Hij laat de operatiekamer zien en de piepjes horen en hij legt uit waar die voor zijn.”

In de toekomst willen Hans en Simone ook BHV-trainingen in VR verzorgen. “Dan kan je situaties al echt meemaken. Doordat je keuzes moet maken, wordt het ook interactief. Dat is natuurlijk veel leuker dan vanuit een boekje lezen wat je moet doen, en ook veel leerzamer.’’

Het WOW-effect

Dankzij de virtuele tours van Omni VR kunnen bedrijven een beter beeld geven van hun locatie, wat ze doen en wie ze zijn. Simone: ’’Veel van onze virtuele tours worden op een webpagina bekeken. Maar voor het WOW-effect heb je echt een VR-bril nodig. Want,” zo sluit Simone haar betoog af, “een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar VR vertelt het hele verhaal.”

Bedrijven met een WOW-factor
Soms sta je perplex wat voor bijzondere bedrijven onze gemeente rijk is. Ze hebben een uniek product, enorme impact of buitengewoon verhaal - en zitten gewoon om de hoek! In deze rubriek zoeken we die bedrijven op. Ken jij ook een bedrijf met deze wow-factor of heb jij zelf dat bijzondere verhaal? Stuur dan een e-mail naar redactie@kijkopbr.nl.