Regiovoorzitter Christel Mourik:


“Spijtig dat het zo is gelopen”

Bodegraven-Reeuwijk

Christel Mourik, voorzitter van het Regiobestuur en daarmee ook voorzitter van de VVD-afdeling Bodegraven-Reeuwijk, toont zich enigszins verbaasd over de stappen die zijn gezet door haar voormalig VVD-collega's. “Het is bijzonder spijtig dat het zo is gelopen. Het oude bestuur heeft gekozen voor aftreden in plaats van optreden. We kunnen en willen niemand tegenhouden, maar het is toch best bijzonder dat je als bestuur vraagt om een onderzoek in een vermeende integriteitskwestie, maar dat je de uitkomst daarvan niet afwacht.”

Tekst: Henri Stolwijk

Verbolgen

Mourik toont zich ook verbolgen dat gesuggereerd wordt dat de afdeling Bodegraven-Reeuwijk zou opgaan in de Goudse VVD. “Op de eerste plaats is het onjuist. En op de tweede plaats is het verre van chique om zaken die in een besloten ledenvergadering aan de orde zijn geweest naar buiten te brengen.”

Verankerd

De tijdelijke voorzitter van afdeling Bodegraven-Reeuwijk begrijpt ook niet wat eventueel het probleem zou zijn als bestuurlijke samenwerking wordt gezocht met Gouda. “Wij hebben besloten dat het Regiobestuur de zaken in Bodegraven-Reeuwijk behartigt tot aan de verkiezingen, volgend jaar maart. We hebben daarvoor gekozen opdat de fractie zijn werk kan doen. Intussen wordt het gevraagde integriteitsonderzoek uitgevoerd. Het is belangrijker dat dit goed gebeurt dan snel. Als vervolgens blijkt dat voldoende leden bereid zijn de bestuurstaken over te nemen, slaan we die weg in. Als dat niet het geval is, zouden we kunnen overwegen om de afdeling samen te voegen met Gouda. Dat gebeurt op veel plaatsen, ook bij andere partijen. Dit zegt niets over raadsleden, die ontzettend verankerd zijn in de lokale samenleving en ook hun werk op dezelfde manier kunnen blijven uitvoeren.”

Geen commentaar

VVD-fractievoorzitter Willem Zuyderduyn wil in dit stadium geen commentaar geven op de ontwikkelingen. Dat geldt eveneens voor een andere hoofdrolspeler in deze affaire, raadslid Dirk van den Acker. Van den Acker wordt door het opgestapte bestuur beschuldigd van het schenden van zijn integriteit en het beschamen van vertrouwen, omgekeerd heeft Van den Acker bestuursleden beschuldigd te handelen uit eigenbelang met het indienen van het plan Green Valley en heeft hij gesteld dat Zuyderduyn een slecht functionerende fractievoorzitter is.