Frank Rijkaart (links) en Willem Zuyderduyn verlaten beiden de lokale VVD-fractie (archieffoto)
Frank Rijkaart (links) en Willem Zuyderduyn verlaten beiden de lokale VVD-fractie (archieffoto)

Frank Rijkaart stapt over naar Lokaal Liberaal

Algemeen

Het kersvers opgerichte Lokaal Liberaal heeft een eerste raadslid: Frank Rijkaart stapt over naar de nieuwe partij en verlaat daarmee de VVD. Eerder verliet fractievoorzitter Willem Zuyderduyn de fractie al, het ligt in de rede dat ook hij toetreedt tot Lokaal Liberaal. 

Het schisma is een gevolg van grote onenigheid binnen de lokale afdeling van de VVD. Over en weer zijn beschuldigingen uitgesproken over gebrek aan integriteit en geschonden vertrouwen. Centraal in de discussie staat raadslid Dirk van den Acker, die zich volgens het toenmalige VVD-bestuur tegen de afspraken in negatief uitliet over plannen van en personen binnen de partij. Van Den Acker geeft overigens al wekenlang geen reactie op een verzoek om commentaar.

Integriteit

Het bestuur van de lokale afdeling vroeg een onderzoek aan naar de integriteit van Van den Acker en trad af. Daarop nam het Regiobestuur het bewind over. In een speciale ledenvergadering werd een nieuwe commissies voor het selecteren van de kandidaten voor de volgende verkiezingen en voor het opstellen van het programma aangewezen. Het Regiobestuur onder aanvoering van Christel Mourik nam de bestuurstaken in Bodegraven-Reeuwijk over. Alleen wethouder Inge Nieuwenhuizen, die zitting heeft in het Regiobestuur, zou hier buiten blijven. 

Twee oud-bestuursleden, Lou Harten en Willem Ginjaar, besloten daarop een nieuwe partij van de grond te tillen, Lokaal Liberaal. Daarmee willen zij aan de volgende verkiezingen meedoen. Andere ex-bestuursleden hebben die stap officieel nog niet gezet, maar naar verluidt zullen meer oud-gedienden de VVD verlaten.

Willem Zuyderduyn zag in elk geval in de gang van zaken al aanleiding de VVD-fractie te verlaten. Saillant detail: hij was door het oude bestuur al aangewezen als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen. Zijn voorbeeld wordt nu dus gevolgd door Frank Rijkaart. Hij stelt: “Hoewel ik niet bij de zaak betrokken was heeft het mij wel geraakt en dit straalde op mij af. Kijkende naar de situatie kwam ik tot de conclusie dat ook op andere niveaus er zaken spelen en beslissingen worden genomen waar ik niet volledig achter sta. Alles bij elkaar heb ik in de spiegel gekeken en kwam tot de conclusie dat de VVD mijn VVD niet meer was.”

Vertrouwen

Rijkaart spreekt zijn vertrouwen uit in Lokaal Liberaal. “Die biedt mij de kans de projecten welke ik heb ingezet, voort te zetten.” Hij noemt het proces rond het nieuwe zwembad als voorbeeld van wat de politiek kan bereiken. “In samenwerking met ontzettend veel inwoners kwam hier iets heel moois tot stand. Dat kost heel veel uren, maar levert ook heel veel op. Ik bemoei me nog altijd voor met sportzaken, zoals bijvoorbeeld de sportharmonisatie en sportaccommodaties. Ik zie sport echt als een essentiële bouwsteen van de samenleving.” 

Andere terrein waar hij zich specifiek bij betrokken voelt zijn de woningbouw, parkeerproblemen, groenonderhoud, speelplaatsen en afval. “Dat deed ik vaak tussendoor, maar dit zal ooit echt verdwijnen. Er is dus nog werk zat.”

Volgens Rijkaart is het aan de kiezer om te bepalen of hij terugkeert in maart 2022. “Ik hoop het wel. Ik heb de afgelopen jaren mijn uiterste best gedaan, blijf dat ook doen tot de verkiezingen en hopelijk ook daarna.”

Met het vertrek van Rijkaart en Zuyderduyn telt de VVD-fractie nog drie leden, want eerder stapte Kees Willem van Os al uit de partij. Wethouder Nieuwenhuizen, die in Gouda woont, stond destijds niet op de kieslijst. Robin Kersbergen heeft inmiddels de functie van fractievoorzitter overgenomen. 

Robin Kersbergen nieuwe VVD-fractievoorzitter

De VVD-fractie van Bodegraven-Reeuwijk heeft besloten Robin Kersbergen als fractievoorzitter aan te wijzen. Dit gebeurde in een extra fractievergadering naar aanleiding van het vertrek van Willem Zuyderduyn uit de VVD-fractie. 

Robin Kersbergen is vanaf 2017 actief bij de VVD en werd begin 2018 gekozen als raadslid. In een korte reactie laat hij weten: “Uiteraard doet het me goed dat de fractie het vertrouwen in mij heeft uitgesproken, maar ik hoef er ook geen geheim van te maken dat ik me het zomerreces heel anders had voorgesteld.” In 2018 startte de VVD in de raad als grootste partij met zes zetels. De fractie is inmiddels gehalveerd. Begin 2020 stapte Kees Willem van Os al uit de partij, deze week volgden Willem Zuyderduyn en Frank Rijkaart.

Over de inhoud van alle onrust heeft Kersbergen weinig te zeggen. “Het is zeer spijtig dat een intern meningsverschil op straat is beland en dat er veel beschadigende uitingen in de media zijn gedaan. De komende weken willen we benutten om de ontstane onrust op te lossen. We hebben er vertrouwen in dat op korte termijn te kunnen doen, zodat we bij het hervatten van de politieke werkzaamheden verder kunnen op de positieve weg die we voor het reces in waren geslagen.”

Tekst: Henri Stolwijk