Jachthut in de Reeuwijkse Plassen, archiefbeeld ter illustratie (foto: Bert Verver)
Jachthut in de Reeuwijkse Plassen, archiefbeeld ter illustratie (foto: Bert Verver) Foto: Bert Verver

Gemeente moet opnieuw besluiten over jachthutten

Algemeen

REEUWIJK

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights is door een gerechtelijke uitspraak erkend als belanghebbende partij in de strijd tegen de aanwezigheid van jachthutten in het Reeuwijkse Plassengebied. De gemeente moet daardoor een nieuw besluit nemen op het verzoek om handhaving tegen de, in de ogen van die organisatie, illegaal gebouwde jachthutten.

door Bert Verver

In de Reeuwijkse Plassen wordt van oudsher gebruik gemaakt van jachthutten bij de jacht op eenden en het afschot van ganzen in het kader van schadebestrijding. Bijna twee jaar geleden voerde de dierenrechtenorganisatie Animal Rights een actie tegen het afschieten van de ganzen. Volgens de organisatie werd daarbij gebruik gemaakt van illegaal geplaatste jachthutten en de gemeente werd verzocht daar handhavend tegen op te treden. De gemeente wees dat verzoek af, omdat zij van mening was dat Animal Rights geen belanghebbende partij was. De organisatie stapte daarop naar de rechter, die oordeelde dat Animal Rights wel degelijk een belang heeft.

Blij

De campagneleider van Animal Rights Jessica Smit is blij met de gerechtelijke uitspraak, die zij ziet als een overwinning. In een verklaring stelt zij dat “de rechter nu heeft geoordeeld dat onze organisatie hier wel degelijk een belang heeft. De gemeente krijgt acht weken de tijd om een nieuw besluit te nemen én zal illegale jachthutten moeten verwijderen.”

Volgens Smit hebben sommige bouwwerken “meer weg van een jachtfort dan van een hut” en zal de afwezigheid van de hutten de jacht aanzienlijk bemoeilijken. “Er is met deze uitspraak ook een belangrijk precedent geschept. Er staat nu namelijk vast dat je als het gaat om natuurbescherming je tegen overtredingen van het bestemmingsplan kunt optreden wanneer (beschermde) diersoorten hier last van ondervinden.”

Hoger beroep

De gemeente heeft van de rechter acht weken de tijd gekregen om een nieuw besluit te nemen, maar heeft ook nog de mogelijkheid tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente weten dat de gemeente kennis heeft genomen van de uitspraak en een nieuw besluit op het handhavingsverzoek zal nemen.