Ingezonden brief

Anders Bekeken in historisch perspectief

In de column van Henri Stolwijk ‘Anders Bekeken’ in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk van 18 augustus heeft hij het over het koppelteken (-) in de gemeentenaam Bodegraven-Reeuwijk.


Daarbij geeft hij aan dat de bedenkers van het logo van onze fusiegemeente met de gemeentenaam ‘Bodegraven-Reeuwijk’, destijds ontstaan op 1 januari 2011, hiermee geen recht doen aan de kernen en buurtschappen van die beide gemeenten.


Nog even in historisch perspectief; bij het bedenken, destijds, van de naam ‘Reeuwijk’ van de gemeente Reeuwijk, in 1989 ontstaan na een fusie met de gemeente Driebruggen (Hogebrug, Waarder), is klaarblijkelijk ook geen recht gedaan aan de kernen Driebruggen, Hogebrug, Waarder, Sluipwijk en Tempel? Een blinde vlek bij een oud Reeuwijker (of oud-Reeuwijker)?


Ook schrijft hij: ”Trouwens, Reeuwijk als zelfstandige kern bestaat niet eens...”, maar wel, zoals hierboven beschreven, als 'gemeente Reeuwijk', die fuseerde met de gemeente Bodegraven. Daarom is gekozen voor de gemeentenaam 'Bodegraven-Reeuwijk'.


Er waren in 2010 Bodegravers die de naam van de fusiegemeente alleen de naam ‘Bodegraven’ wilden geven, maar dat ‘groots’ denken, zoals destijds in 1989 Reeuwijk deed, daar wilde de gemeenteraad van Bodegraven niet aan. De naam Bodegraven-Reeuwijk was/is een prima compromis en doet niet af aan het behouden van de eigennamen van de desbetreffende kernen, zoals onder de toen zelfstandige gemeenten Bodegraven en Reeuwijk.


N.b.: Het was de gemeente Reeuwijk die destijds aansluiting zocht bij de gemeente Bodegraven. De gemeente Reeuwijk was, bij de fusieplannen van de provincie, bang bij de gemeente Gouda te worden gevoegd.

Gert-Jan Rodenburg