Volledige afsluiting A12 heeft ernstige gevolgen voor inwoners en bedrijven

Bodegraven-Reeuwijk

In verband met groot onderhoud sluit Rijkswaterstaat de A12 richting Den Haag vanaf Utrecht Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug van 27 september tot 7 oktober voor al het verkeer. Deze afsluiting heeft grote gevolgen. Niet alleen vrezen gemeentes voor sluipverkeer op wegen die daar niet op zijn berekend, de sluiting heeft een enorme impact op iedereen die in deze regio woont en/of werkt, de bereikbaarheid van medische instellingen, hulpdiensten, de transport en logistieke sector en voor de toe- en aflevering van bedrijven. Iedereen die de weg op moet, krijgt te krijgen met drukte.

door Ans van Heck


De A12 is een van de drukste snelwegen van Nederland en een van de belangrijkste oost-westverbindingen. Het asfalt tussen Woerden en Reeuwijk wordt over een lengte van 4,5 km vervangen door geluidsreducerend asfalt. Daarnaast vinden er tussen knooppunt Oudenrijn en Woerden diverse onderhoudswerkzaamheden plaats.


Niet alleen worden alle rijbanen van de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug volledig afgesloten, ook de verbindingswegen en op- en afritten op dit traject worden afgesloten. Het is bij Nieuwerbrug wel mogelijk de A12 op te gaan, maar tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk zijn minder rijstroken beschikbaar.


Doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer worden zoveel mogelijk omgeleid. Weggebruikers moeten rekening houden met grootschalige omleidingen en extra reistijd. Volgens de website van Rijkswaterstaat kunnen zij met deze volledige afsluiting van meerdere dagen achter elkaar relatief meer werk verzetten. Bovendien is het duurzamer en kan de veiligheid van weggebruikers en wegwerkers beter worden gegarandeerd.


Verrast met zorgen

Een snel bel-rondje langs verschillende lokale ondernemers over hun zorgen met betrekking tot deze afsluiting leert dat veel inwoners en bedrijven nog helemaal van niets weten. De reacties van degenen die al wel op de hoogte zijn, variëren van onverschilligheid tot grote zorgen. Gerrit de Vries van het gelijknamige autobedrijf uit Waarder: “Een van mijn monteurs komt uit Nieuwegein. Hij kan hier eind september niet met de auto komen. Dan zal hij per fiets of brommer moeten komen en binnendoor rijden, maar ook daar zijn wegwerkzaamheden. Mijn leveranciers komen uit Woerden en Gouda en ook dat kan een probleem worden. Uit westelijke richting kunnen ze wel hier komen, maar terug is lastig.” Evelien Kiela van Kiela in Driebruggen was verrast door het nieuws over de afsluiting en maakt zich ook grote zorgen. Evelien: “Ik vrees voor de toe- en afleveringen van mijn bedrijf en de gevolgen voor mijn medewerkers die elke dag de A12 gebruiken om op hun werk te komen.” 


Hoewel de argumenten van Rijkswaterstaat heel goed te begrijpen zijn, zijn de timing (een van de drukste periodes van het jaar) en het gebrek aan grootschalige communicatie over de aanstaande afsluiting voor veel ondernemers een onaangename verrassing. De gehele logistieke keten is door de coronapandemie al enorm verhit en bedrijven hebben nu nog maar enkele weken de tijd om maatregelen te nemen. 


Wethouder Inge Nieuwenhuizen van Bodegraven-Reeuwijk bevestigt dat de gemeente met de gemeenten Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn, Woerden en Oudewater haar zorgen kenbaar heeft gemaakt bij Rijkswaterstaat. Nieuwenhuizen: “De gemeenten in Zuid-Holland zijn bestuurlijk niet betrokken bij de besluitvorming over de afsluiting en de periode waarin dit plaatsvindt. Wij hebben pas half augustus ons eerste overleg gehad met Rijkswaterstaat en binnenkort volgt een tweede gesprek. Wij maken ons grote zorgen over het onderliggende wegennet in de regio, de schade voor ondernemers en niet in de laatste plaats over de vertragingen en de overlast die onze inwoners gaan ervaren. We roepen Rijkswaterstaat op om te zorgen voor goede afstemming en om iedereen snel en duidelijk te laten weten met welke maatregelen we rekening moeten houden.”


Zoek naar alternatieven

Rijkswaterstaat adviseert op dit moment op haar website om (voor wie dat mogelijk is) alternatieven te kiezen en de grote hinder te vermijden, bijvoorbeeld door thuis te werken, buiten de spits te reizen of te kiezen voor het openbaar vervoer. Als je toch de weg op moet, houd dan rekening met lange(re) reistijden.


Voor meer informatie, ga naar de website van Rijkswaterstaat.