Dorpsteam Reeuwijk-Brug

• Wat gaat een maand toch snel. Je merkt dat als er elke maand iets op de agenda staat dat je moet voorbereiden. Zoals deze korte stukjes van ons Dorpsteam. We proberen o.a. op deze manier contact met u in Reeuwijk-Brug te onderhouden. Nu doet de huidige coronatijd er zeker geen goed aan, maar het gevoel van ons team is dat het een beetje eenrichtingsverkeer is.

• We kunnen vragen die we van u krijgen in behandeling nemen en soms zelfs oplossen. Maar meestal hebben we daar de hulp van de gemeente bij nodig en onze contacten daar zijn gelukkig goed. We kunnen met betrokken ambtenaren en onze wijkwethouder goede afspraken maken. Het gaat dan wel over andere dingen dan de kleine ongemakken in de straat. Die kunt u het beste melden via meldpunt openbare ruimte op de website van de gemeente. Krijgt u daar een antwoord op, waarover u wilt verder praten, dan weet u ons team te vinden. Daar vertrouwen we op.

• Zijn de leden van het Dorpsteam u nog onbekend, kom dan op 25 september naar zalencentrum De Brug. Wij proberen een Burendag te organiseren. We hebben alles in gereedheid gebracht en staan, met alle maatregelen die we nu kennen in acht nemend, klaar. Het is een enorme organisatie en dat maakt het niet makkelijk, maar we doen het graag voor u. Ook hiervoor hebben we goede contacten met de gemeente.

• Misschien moeten we op het laatste ogenblik de Burendag afblazen, maar vooralsnog zijn we vol goede moed om u te treffen op het terrein voor De Brug. Noteer dus alvast 25 september vanaf 10.00 tot 15.00 uur. Een ruime zaterdagochtend dus, waar we veel gezelligheid brengen en ook de toekomstvisie aan u presenteren. Die hebben we gemaakt aan de hand van de resultaten van de enquête die gehouden is onder alle inwoners van Reeuwijk-Brug. Uw mening telt en we koppelen hem graag terug aan u, voordat we hem aan de gemeente presenteren. Graag tot ziens! U herkent ons goed die zaterdag.


Wijkteam Bodegraven Noord

• In de Kijk op Bodegraven Reeuwijk van 25 augustus j.l. heeft u kunnen lezen over de mooie plannen voor het opnieuw inrichten van de bestrating in het centrum. Binnenkort te beginnen met de bouwsteeg. Daarna volgt er steeds een volgend deel. De vorige keer hebben wij geschreven over de doorgang voor voetgangers door de terrassen aan de Marktstraat. Hierover krijgen wij veel commentaar vanuit de buurtbewoners. Het is te smal, je kan er niet goed door. Om te voorkomen dat wij over een poosje de bestratingswerkzaamheden over moeten doen hebben wij gevraagd om hier een oplossing voor te gaan vinden.

• Door de vele verbouwingen van winkels naar woningen in het centrum is het haast niet meer mogelijk om de woningen en appartementen te bouwen. Dit omdat er meer parkeerplaatsen nodig zijn dan in de afgesproken parkeernorm mogelijk is. Het wijkteam is daarom voorstander van een parkeervergunningssysteem. Hiermee wordt het aantal te parkeren auto’s in het centrum verminderd omdat zonder parkeervergunning buiten het gebied geparkeerd moet gaan worden. Een voorstel hiervoor wordt door het college B&W uitgewerkt. Er volgt natuurlijk nog overleg met iedereen hierover.


Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied 

• Half juli heeft het Dorpsteam de dorpsvisie aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeente gebruikt alle dorpsvisies als bouwstenen bij het maken van een gemeentelijke toekomstvisie. In onze dorpsvisie hebben we als inwoners enkele doelen gesteld, maar hoe zorgen we ervoor dat die doelen worden gehaald? Gaan we achterover leunen, afwachten en hopen dat het gemeentelijk beleid er uiteindelijk in resulteert dat onze doelen worden gehaald? Of gaan we er actief met z’n allen voor zorgen dat we onze doelen gaan halen en zo ja, hoe? Dat is het thema voor de jaarlijkse openbare vergadering op donderdagavond 7 oktober. We hopen dan weer fysiek bijeen te kunnen komen. Zet de datum vast in uw agenda en hou de website in de gaten voor meer informatie.W24/Brugwegproblematiek.

• Zoals al eerder vermeld heeft de gemeente een convenant met Waddinxveen getekend om de problematiek van de Brugweg in kaart te brengen en hiervoor gezamenlijk een oplossing te zoeken. Vanuit de gemeente is toegezegd dat er een klankbordgroep gevormd zal worden met vertegenwoordigers uit diverse belanghebbende bewonersgroepen zoals het Brugwegcomité, het Bloemendaalsewegcomité en Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied. Zodra er meer informatie bekend is zullen we dat op de website plaatsen.


Wijkteam Bodegraven Zuid

• Wijkteam Zuid is op de achtergrond best druk met diverse onderwerpen welke inmiddels langdurig onze aandacht en inzet op eisen. De nieuwe wijk Weideveld heeft nog steeds onze aandacht nodig; inmiddels zijn de verkeersremmende maatregelen uitgevoerd en zijn er op meerdere plekken in de wijk drainagewerkzaamheden verricht omdat die tijdens de bouw en de aanleg van speelterreinen niet altijd (goed) zijn aangelegd. De bestrating is hier en daar opgeknapt. In het najaar start men met de aanleg van de voetbalkooi en het speelterrein nabij de Madelief. Alle problemen rond de warmte-koude-opslag doen de bewoners, welke hierop zijn aangesloten, vrezen voor de winter en we zijn hier inmiddels al 4 jaar druk mee. De grote uitbreiding van Siloah (naast Botesa) heeft onze aandacht. Men wil de capaciteit cq het aantal cliënten aldaar verdubbelen en flink de hoogte in. Het park waarin men dit alles wil bouwen is ooit bedoeld als wijkpark t.b.v. de aanliggende wijk zodat er ín die wijk vrijwel geen recreatief groen hoefde te komen. Inmiddels is een aanzienlijk deel van dat wijkpark verdwenen. Het wijkteam werkt hierbij samen met de inwoners. Meerdere mensen binnen ons wijkteam zijn bezig met het schrijven en invullen van een dorpsvisie; middels een enquête is hiervoor input opgehaald bij de inwoners ten zuiden van de spoorlijn. Het inzaaien van de groenstrook langs de Broekveldselaan wil ook zelfs na drie jaar maar niet vlotten; hopelijk kan iedereen vanaf volgend voorjaar genieten van een fleurige bloemenzee. En tenslotte zijn we in het afgelopen jaar bezig met de herinrichting van de spoorwegovergang aan de Goudseweg. Die aan de Oud-Bodegraafseweg heeft onze aandacht.
• Ook is het wijkteam bezig met acties rond het meten van fijnstof en met suggesties naar de gemeente op het gebied van fietsverkeer.
Wilt u ook af en toe actief worden in en voor de wijk? Of heeft u een leuk idee? Stuur dan een mail aan info@wijkteamzuid.nl..


Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied

• Er wordt een informatieavond georganiseerd door de gemeente over het Plassengebied op 14 september, onderwerpen als de loswal/zoutmanterrein/inrichting wegen en fysieke breedtebeperking worden door wethouder Kees Oskam besproken. In verband met de coronamaatregelen is het prettig als u zich aanmeldt op telefoon nummer 0172-522522. Er zal ook een teamlid van het dorpsteam aanwezig zijn die avond. Want ook wij zijn benieuwd naar wat er gaat gebeuren. Een aantal bewoners van de ’s Gravenbroekseweg hebben ons gevraagd een door hen opgezette (en door grootste deel van de ontvangers ingevulde) enquête rondom het grote knelpunt op deze weg door te spelen aan de gemeente. Dit is gebeurd en de suggesties van de bewoners worden in de komende vergaderingen van afdeling wegbeheer en verkeerdeskundigen meegenomen en onderzocht op haalbaarheid. Het is voor ons gebied de eerste keer dat een burgerparticipatie-initiatief werd aangeboden. We houden de vinger aan de pols en zullen zodra we iets weten de bewoners informeren. Wij zouden u willen vragen of u ook deel wilt nemen in het bewonerspanel, zodat wij u, maximaal 3 a 4 x per jaar, een vragenlijstje kunnen toesturen per mail waarin we uw mening vragen over onderwerpen die in ons gebied spelen. We vertegenwoordigen graag zo veel mogelijk bewoners.

• Zo volgen we ook de ontwikkelingen en vergunningaanvragen van de Leksdijk 22 voor een andere grote groep bewoners rondom de plas Gravenkoop en alle natuurliefhebbers in het hele gebied. De regels die we met elkaar vaststellen moeten natuurlijk ook opgevolgd worden. Ook de volgorde, alle aanvragen doen via de site van ODMH in plaats van rechtstreeks via gemeente communiceren maakt de kans op miscommunicatie kleiner. De politieke partijen doen een oproep om in contact te komen met de bewoners. 

• Wij als dorpsteam zouden onder andere graag zien dat er geld gereserveerd wordt door de gemeente om de strookjes natuur die aangeboden worden aan te kopen om als natuur te behouden. Het plassengebied wordt kleiner en kleiner als de gemeente niet aankoopt en onderbrengt in een stichting. De gemeente zou hiertoe een investeringsfonds kunnen oprichten, waar gelden zoals: toeristenbelasting, parkeergelden en afdrachten van projectontwikkelaars

• Ook zouden we de partijen willen vragen zich te verdiepen in het onderwerp “Kavelpaspoort”. Bij nieuwbouw zou de gemeente bepaalde voorwaarden kunnen vastleggen waaraan het kavel rondom het huis of bedrijvengebouwen of te ontwikkelen appartementen moet voldoen. Dit paspoort zit gekoppeld aan het kavel en verandert dus niet bij verkoop.

• Een interessant idee. Heeft u nog ideeën? Als dorps team willen we graag met zoveel mogelijk partijen van gedachten wisselen. De SGP en de PvdA hebben al contact met ons opgenomen, waarvoor dank. We horen graag van u!! Bewoners van dit mooie gebied.