Erik van Heiningen ontvangt de ambtsketting in bijzijn van zijn echtgenote Daria.
Erik van Heiningen ontvangt de ambtsketting in bijzijn van zijn echtgenote Daria. Foto:

Burgemeesterswissel

Dag Christiaan, hallo Erik



Bodegraven-Reeuwijk

Na ruim tien jaar heeft burgemeester Christiaan van der Kamp vorige week dinsdag na ruim tien jaar afscheid genomen als ‘burgervader’ van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Erik van Heijningen is in zijn plaats tijdens een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. De verwachting is dat de waarneming in ieder geval tot eind volgend jaar duurt.

door Bert Verver


Warme woorden

De scheidend burgemeester Van der Kamp mocht tijdens zijn afscheid veel complimenten in ontvangst nemen met als rode draad de waardering voor zijn grote betrokkenheid bij de dorpen, de buurtschappen, de inwoners en het bedrijfsleven. De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, was de eerste spreker die hem in het zonnetje zette. Hij schetste de scheidend burgemeester als een man die geen blad voor de mond nam en initiatiefrijk en veranderingsgezind was, een betrokken buurman en een gedreven collega. Vervolgens sprak wethouder Inge Nieuwenhuizen sprak namens het college haar waardering uit. “Je was een burgemeester met een groot hart voor de inwoners en de eigen identiteit van onze dorpen. Met een groot hart voor het prachtige buitengebied van onze gemeente en een groot hart voor ondernemend Bodegraven-Reeuwijk." Bij leuke en bij tragische ontwikkelingen stond Van der Kamp dicht bij de inwoners. Ook raadsnestor Henk van der Smit en zeven fractievoorzitters uitten hun lof.

Van der Kamp mocht voor zijn bewezen diensten de zilveren erepenning van de gemeente in ontvangst nemen. In zijn afscheidswoord dankte hij de sprekers voor hun warme woorden en zijn gezin voor de steun die hij altijd had ondervonden.


Sterke bestuurder zonder toverstokje

Bij de ontvangst van de ambtsketting werd Erik van Heijningen direct gewezen op de verwijzingen in de keten die duiden op de verschillende dorpen in de gemeente. CDA-fractievoorzitter Jan Vergeer heette hem vervolgens van harte welkom. De raad had gezocht naar een sterke bestuurder die ervaring heeft als waarnemer en met gemeenten in financiële problemen. Refererend aan de activiteiten van Van Heijningen op zwemgebied wees Vergeer erop "dat de gemeente ruim 13 km2 aan water telt, maar dat we bijna verdrinken in de schulden." Hij hoopte dat de nieuwe burgemeester zou kunnen helpen om het hoofd boven water te houden. Bovendien moest hij in staat zijn om de aanpak van de complotdenkers een krachtig vervolg te geven. De andere fractievoorzitters voegden nog een persoonlijk woord aan Vergeers welkom toe. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om Van Heijningen als actief (zwem)sportbestuurder gelijk nog wat extra sportieve uitdagingen voor te leggen, zoals een WK ijszwemmen op de surfplas en een 13-Plassentocht.

In zijn slottoespraak bleek dat Van Heijningen zeker bereid was om samen met de wethouder sport te onderzoeken of het mogelijk was de sportieve uitdagingen aan te gaan. Hij beloofde daarnaast om complotdenkers hard aan te pakken en de boer op te gaan voor meer geld van het Rijk. Maar hij temperde op voorhand ook de verwachtingen. "De burgemeester bezit geen toverstokje."

Christiaan van der Kamp ontvangt de zilveren erepenning voor zijn diensten.