Kerfwetering 22 (foto: De Landerije, Makelaars)
Kerfwetering 22 (foto: De Landerije, Makelaars) Foto: De Landerije, Makelaars

Zorgen om nieuw logeerhuis aan de Kerfwetering

Algemeen

REEUWIJK

Vereniging Natuurbehoud Plas ’s-Gravenkoop maakt zich zorgen om de bouwplannen van Stichting Op Doorreis op Hofstede Kerfwetering aan Lecksdijk 22. Afgelopen week spraken de vereniging en stichting in bij de raad.

Door Key Tengeler

De Vereniging Natuurbehoud Plas ’s-Gravenkoop sloeg alarm nadat omwonenden heiwerkzaamheden en andere bouwactiviteiten van de landtong bij Hofstede Kerfwetering hoorden komen. Stichting op Doorreis is sinds vorig jaar eigenaar van de Hofstede en is van plan daar een logeerhuis van te bouwen. Voor een tijdelijke huisvesting werd echter gebouwd op de naastgelegen landtong en dat is volgens het bestemmingsplan Reeuwijkse Plassen 2015 niet toegestaan. De Hofstede ligt midden in een Natura 2000-gebied en de landtong is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het draagt dan ook de bestemming ‘natuur’. Toen het ODMH van de bouwplannen hoorde, zijn de werkzaamheden onmiddellijk stilgelegd.

Excuses

De interkerkelijke Stichting op Doorreis wil logeeropvang mogelijk maken voor mensen met een moeilijke thuissituatie. Veel van de gasten zitten op het autistisch spectrum, die een rustige plek nodig hebben. Op Hofstede Kerfwetering is een logeerhuis gepland met acht kamers voor een verblijf van 2 weken tot 6 maanden. Er worden ook halve speelmiddagen voor kinderen georganiseerd.

Bestuurslid van de stichting Gert Kwetters bood zijn excuses aan voor de veroorzaakte natuurschade door de werkzaamheden. Hij legde uit dat de bebouwing op de landtong niet bedoeld was voor gasten, maar om tijdelijke tenten neer te zetten tot de verbouwing klaar was. “Die tenten moesten goed worden vastgemaakt. De aannemer stelde voor een terras te bouwen en dat leek me een goed plan. Ik heb er geen moment bij stilgestaan dat dat niet mocht. Dat is onze fout en had niet mogen gebeuren. Ik bied mijn excuses aan aan alle omwonenden en aan de natuur. Als alles is weggehaald, brengen we het terug naar de oude staat.”

Blijvende zorgen

Bestuurslid van de Vereniging Natuurbehoud Adrie Spruijt was er echter niet gerust op. Hij uitte zijn zorgen over de onbezonnen bouwplannen en de grootte van de geplande bedrijfsactiviteit. “Er is al grote schade toegebracht aan de natuur. We snappen dat je hier een gastenverblijf wil, het is een prachtige locatie, maar het kan niet.” Volgens Spruijt zouden er inclusief vrijwilligers, personeel en ouders van gebrachte kinderen per dag ongeveer 30 mensen op de Hofstede afkomen. “Daar zijn de wegen niet voor bestemd en het is te veel activiteit voor de natuur.”

Ten slotte trok Spruijt de bewering dat de bebouwing bestemd was voor ‘tenten’ in twijfel. “De stichting noemde het letterlijk ‘gastenverblijf’. Er werd geheid met grote metalen palen. Dat doe je niet voor tijdelijke bebouwing.”