Ingezonden brief

Scholen en fietsen

In de Kijk op BR van 8 september stond bij het gemeentenieuws een stukje over wethouder Nieuwenhuizen die aandacht vroeg voor verkeersveiligheid. Ja, dat moet ze zeer zeker doen, en dan moet ze ook nog maar eens kijken naar de vermeende verkeersveiligheid op de te vernieuwen Raadhuisweg/Zoutmansweg. Samen met Marco de Haas hebben we diverse brieven verzonden aan het college met betrekking tot misstanden in dezen. Inhoudelijke antwoorden zijn tot op heden niet ontvangen, enkel wat verwijzingen naar collegebrieven. Zo zijn er pas recent, na aandringen onzerzijds, weer eens verkeerstellingen gehouden via telslangen op diverse wegen. 


De telslangen lagen nu ook weer eens op de fietspaden. Helaas lagen ze niet overal optimaal: op de RHW net voorbij de verbindingsbrug naar de scholen, dus het vele fietsverkeer naar de scholen wordt in de tellingen niet meegenomen! Niet handig. Ondanks verzoek tot verplaatsing is er helaas niets mee gebeurd. 


Dus dan zelf maar eens gaan tellen en wel op een donderdagmiddag van 14.45 tot 15.15 uur, met als resultaat dat er 259 fietsers gebruik maakten van de brug en het fietspad en nog eens 146 fietsers op het doorgaande fietspad/pad-van-alles. Totaal dus 405 fietsbewegingen in een half uur(!) die niet in de telling van de gemeente worden meegenomen. Dit aantal is nog aan de lage kant, omdat er ook een aantal klassen gesloten waren vanwege corona. Dus de werkelijke aantallen liggen hoger. Daarbij ontstonden zich een aantal gevaarlijke situaties, bijna-botsingen, omdat er geen voorrang werd verleend.


De gemeente wil dus dat uitstekende fietspad, ook het Nijntjepad, versmallen van de huidige 3 meter naar 2 meter en het huidige asfvalt vervangen door trottoirtegels. Fietsers moeten maar op de weg op de aan te leggen fietsstroken fietsen, wetende dat er niet wordt voldaan aan de door de gemeenteraad gestelde eis van maximaal 4700 autobewegingen per dag. Dat aantal wordt slechts op één stukje behaald, maar door het college wordt er een gemiddelde berekend en dan 'zou' het aan het doel 'voldoen'. Ja, maar zo werkt het dus niet. Het blijft een erftoegangsweg, en de enige ontsluiting uit Reeuwijk-Brug. Er komen meer woningen bij, dus het wordt drukker.


In de diverse media, ook in de Kijk op BR, zijn zowel door de burgemeester als deze wethouder beloftes gedaan, na onder meer 1100 handtekeningen, voor het behoud van het fietspad. Het fietspad zou blijven. Ja, ja.


Cornelis Hagen