Felle tegenstellingen in discussie over ondernemersfonds Ons Fonds

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Tijdens de inspraakraad van 8 september reageerden diverse ondernemersverenigingen op de evaluatie van ondernemersfonds Ons Fonds. De reacties liepen uiteen: waar de een opriep tot afschaffing, vroeg de ander om meer financiële middelen.

De evaluatie van Ons Fonds wordt met argusogen ontvangen. Voorstanders van het fonds beklagen zich over de sombere toon van het rapport, terwijl tegenstanders wijzen op de ontransparante procedures en uitgaven. Volgens Bartlo Hoogendijk, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Bodegraven, is Ons Fonds achterhaald door de realiteit. "Het is opgericht om winkeliers te verenigen, maar het is een lastenpost voor het gehele bedrijfsleven geworden. Uitgaven worden alleen gedaan omdat het geld er nu eenmaal is." Hoogendijk legde uit dat Ons Fonds voor agrariërs (en sportverenigingen) lasten oplevert zonder lusten. Ons Fonds wordt namelijk gefinancierd via de OZB niet-woningen, maar gezamenlijke voorzieningen zijn alleen interessant op plekken waar veel bedrijven bij elkaar zitten. "Wij moeten toch individueel camera’s ophangen." Hoogendijk riep op Ons Fonds af te schaffen of het geld los te koppelen van de OZB, zodat boeren en sportvelden erbuiten blijven.


Rooskleuriger beeld

Krijn Doornekamp liet een heel ander geluid horen namens Ondernemers Collectief Bodegraven (OCB). OCB is het grootste Trekkingsgebied binnen ons Fonds en omvat de bedrijventerreinen Broekvelden, Groote Wetering en Dronenhoek. Doornekamp was het niet eens met de negatieve toon van de evaluatie. "Er staan fouten in het rapport. Er wordt geconcludeerd dat ons toegewezen gelden nog niet zijn ingezet, maar dat is gewoon niet waar. Van de tussen 2017 en 2020 toegekende budgetten van in totaal 290.000 euro resteert slechts 20.000 euro zonder bestemming. En voor het resterende bedrag van 2021 komen binnenkort voorstellen op tafel." Hiernaast vond Doornekamp de kritiek dat ondernemers niet genoeg worden betrokken onterecht. "We hebben advertenties en persberichten geplaatst in de lokale pers, mailings naar de bedrijven gestuurd en een ingehuurd team is alle bedrijven persoonlijk langs geweest. Dat de leden niet altijd alle verga
deringen bezoeken, dat is waar, maar daar kunnen we niets aan doen. Ondernemers zijn druk."


Arjan Griffioen nam het woord namens de Raad van Handel en Industrie (RvHID) en Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR), de overkoepelende organisatie van ondernemersverenigingen. Hij sloot zich aan bij de kritiek van het OCB dat de evaluatie onterecht negatief is. "De meeste deelnemers aan Ons Fonds geven aan dat ze door willen. Misschien is een kwart van de trekkingsgebieden tegenstander, maar dat is niet representatief. Als je telt in OZB-waarde, waar de bijdrage aan Ons Fonds op is gebaseerd, dan is een ruime meerderheid voor de voortzetting en slechts 19 procent tegen. Geteld in aantal bedrijven dat lid is, is zelfs maar 16 procent tegen." Ook Griffioen was kritisch op de berekening van de resterende bedragen. "Volgens het rapport is dat 21 procent, maar dat is sec wat op de bank staat. Veel van dat geld is al geoormerkt voor plannen die op tafel liggen. Als je daarbij de twee verenigingen

die niet volledig actief zijn weglaat, hebben de overige tien gebieden gemiddeld slechts 1 procent over na aftrek van kosten en verplichtingen. Dat geeft toch een ander beeld dan het rapport schetst." Wat betreft de betrokkenheid van ondernemers gaf Griffioen toe dat dat 'beter kan en moet', al is dat lastig.


Op het gebied van financiering riep Griffioen op niet mee te gaan in de voorgestelde verlaging van de bijdrage van 64 naar 40 euro. "Terugbrengen naar 50 euro is acceptabel, maar bij 40 euro komen verenigingen in de problemen. Activiteiten die al gepland zijn, kunnen dan niet meer worden opgezet." Een ander financieel punt betrof de professionalisering van de samenwerking van ondernemersverenigingen. De huidige koepel, OPBR, draait volledig op vrijwilligers. Als er een slag moet worden gemaakt, zou daar misschien geld voor kunnen worden vrijgemaakt uit Ons Fonds. De huidige opzet van het fonds staat dergelijke financiering echter niet toe.


Namens de Vereniging

Ondernemers Reeuwijk-Dorp en Tempel (VORT) hield voorzitter Diederik Vergeer het kort. "VORT is tevreden met Ons Fonds. We zouden alleen jaarlijks een e-maillijst willen krijgen met de bedrijven die meebetalen. Dan kunnen we die benaderen voor de jaarlijks vergadering."


Discussie gaat verder

Het college van burgemeester en wethouders stelde voorlopig voor het advies van het rapport over te nemen: in dat geval wordt Ons Fonds voor drie jaar verlengd onder de voorwaarde dat ondernemers meer betrokken worden. Daarbij wordt de bijdrage van ondernemers flink verlaagd. Vanavond buigt de commissie Bestuur & Financiën zich over de toekomst van Ons Fonds.