Links Nancy Hospes, rechts Thera van Schaik
Links Nancy Hospes, rechts Thera van Schaik

Zorgt corona voor een baby-boom?

Algemeen

Reeuwijk

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat Thera van Schaik startte met de Verloskundigenpraktijk Reeuwijk, aanvankelijk in het gebouw van het Medisch Centrum, sinds juni vorig jaar op de ruimere locatie aan de Burgemeester Bracklaan te Reeuwijk-brug. Nancy Hospes-Clijnk is de praktijk komen versterken in mei 2020. Zij vertellen over hun drijfveren, werkwijze en wat volgens hen de sleutel tot hun succes is.

door Loes Kamer

Thera was als verloskundige werkzaam als waarneemster in een grote praktijk en daar ontstond het verlangen om kwalitatief betere zorg te leveren, de vrouw achter de zwangere buik te leren kennen en haar zorg op maat te bieden. Voorbereiding op het ouderschap en ook het aanreiken van tips en handvaten om na de bevalling de ouders bij te staan zijn kenmerkend voor deze praktijk. “Wij bieden thuis nazorg tot minimaal anderhalve week na de bevalling, dit kan doorlopen tot wel zes weken, al naar gelang de behoefte van de ouders. Het is niet altijd een roze wolk, sombere gevoelens tijdens en na het kraambed kunnen ook voorkomen en daar is helaas niet altijd aandacht voor. Wij bieden juist dat stukje extra meerwaarde”, aldus Thera.

Pieken

Onderzoek heeft aangetoond dat jaarlijks twee momenten duidelijk terugkomen in de toename van het aantal zwangerschappen, namelijk na de zomervakantie en na de feestdagen in december. Een verklaring zou kunnen zijn dat mensen in die periodes tot rust komen en meer thuis zijn en er zodoende ruimte ontstaat voor gezinsuitbreiding. Sinds vorig jaar is het aantal zwangerschappen zelfs verdubbeld. Het is niet duidelijk of deze toename corona-gerelateerd is, zeker is wel dat sindsdien ook het aantal thuisbevallingen sterk is toegenomen, vooral tijdens en na de eerste corona golf. Mensen hebben opnieuw ontdekt hoe veilig en ontspannen een thuisbevalling kan zijn.

Hiermee nam ook de druk op de praktijk aanzienlijk toe. Deze werd gedeeltelijk opgevangen door tijdelijke krachten in te huren, wat niet altijd meevalt. Daarom werd gezocht naar vaste versterking van de praktijk en deze werd gevonden in de persoon van Nancy Hospes-Clijnk. Zij vertelt: “Ik was reeds zeven jaar werkzaam in een grote verloskundigenpraktijk en liep er steeds vaker tegenaan dat ik liever de zwangere vrouwen en hun partners beter wilde leren kennen, meer een band op zou willen bouwen met de cliënten om hen beter van dienst te kunnen zijn. Toen ik in mei 2020 deze vacature voorbij zag komen en heb ik gebeld dat ik graag zou willen solliciteren. Thera en ik hadden onmiddellijk een klik met elkaar, eigenlijk was het na dit telefoongesprek, zonder officiële sollicitatie al duidelijk dat wij samen zouden gaan werken en vanaf januari van dit jaar runnen wij officieel gezamenlijk deze praktijk”.

Zorgaanbod

Verloskundigenpraktijk Reeuwijk biedt begeleiding bij zwangerschap en bevalling en werkt daarbij met verschillende methodes. Zo werken zij samen met verschillende organisaties voor zwangerschapsgymnastiek, zoals Mensendieck, yoga, Power Mama, Zwanger & Fit en zwangerschapszwemmen. “De keuze voor de plaats van bevalling en de houding bepalen de ouders volledig zelf, wij voorzien hen in informatie over de voor- en nadelen van de verschillende opties. Hierbij horen een baring op de baarkruk of in een beval-bad tot onze standaard mogelijkheden die ook veel gebruikt worden”.

Na de bevalling wordt nauw samengewerkt met de kraamhulp, de praktijk heeft in de loop van de jaren een uitstekende relatie opgebouwd met de kraamzorg in de regio. Ook na de kraamperiode kan teruggevallen worden op Verloskundigenpraktijk Reeuwijk. Mocht er echter zes weken na de bevalling behoefte zijn aan specialistische hulp, dan wordt doorverwezen. Het werkgebied van de praktijk strekt zich uit van Bodegraven-Reeuwijk naar omliggende gemeenten als o.a. Gouda, Oudewater en Boskoop. “De sleutel tot ons succes is gelegen in de kleinschaligheid, de persoonlijke begeleiding en het feit dat door mond-op-mond reclame van tevreden cliënten inmiddels vele aanstaande ouders de weg naar onze praktijk hebben weten te vinden”.