Oude rekening vereffend

Reeuwijk 

De gemeente heeft met Green Real Estate afgesproken dat die laatste 200.000 euro investeert in de openbare ruimte. Daarmee wordt afgezien van een omgevingsvergunning van 400.000 euro.

door Bert Verver

Green Real Estate heeft destijds een aanzienlijke som aan legeskosten betaald voor de omgevingsvergunning voor de bouw van 131 recreatiewoningen op het gebied dat nu beter bekend is als Landal Vakantiepark De Reeuwijkse Plassen. Hiervoor moest een bedrag van 400.000 euro worden neergelegd. Green Real Estate maakte hiertegen echter bezwaar, omdat maar enkele woningtypen hoefden worden beoordeeld. 


Om een juridische strijd te voorkomen sloten de gemeente en Green Real Estate een vaststellingsovereenkomst waarin is bepaald dat de helft van het legesbedrag wordt besteed aan investeringen in de openbare ruimte.


In onderling overleg is bepaald dat het geld wordt geïnvesteerd in drie doeleinden: toiletvoorzieningen in het plassengebied (72.000 euro), de aanplant van groen in de omgeving van het vakantiepark (30.000 euro) en de aanleg van een openbare hellingbaan voor het inlaten van boten nabij de parkeerplaats van Landal (98.000 euro). Het laatste project zal op termijn de openbare inlaatplaats bij de jachthaven Rutjes, die voor particulieren slecht toegankelijk is, vervangen.


De commissie Bestuur en Financiën behandelde vorige week het kredietvoorstel om de aanleg van de voorzieningen mogelijk te maken. Hoewel een enkel commissielid sprak van een ‘wat merkwaardige gang van zaken’ was de algemene mening dat de afspraken in de vaststellingsovereenkomst moesten worden nagekomen, zodat het voorstel als hamerstuk in de raad zal komen.