Entree afval- brengstation

Bodegraven

door Bert Verver

Het ziet ernaar uit dat er met ingang van het nieuwe jaar een eind komt aan het entreegeld voor het afvalbrengstation in Bodegraven. Het college van B&W stelt voor de omstreden heffing van 5,31 euro per storting te laten vervallen en de kosten op te nemen in de vastrechtvergoeding. 


Het entreegeld was ingevoerd vanuit het principe dat de vervuiler moet betalen en had mede tot doel de stort van bedrijfsafval te verminderen. Volgens wethouder Kees Oskam heeft de maatregel de stort van bouwafval niet opgelost en moet worden onderzocht hoe daar in de toekomst mee om te gaan. De illegale stortingen in het buitengebied waarvoor destijds gevreesd werd, zijn volgens de wethouder licht toegenomen.


Fractievoorzitter van de VVD Robin Kersbergen reageert in een persbericht tevreden op het voornemen het entreegeld af te schaffen: "We hebben het afgelopen jaar meerdere keren geprobeerd om deze maatregel aangepast of van tafel te krijgen. Als we afvalscheiding willen bevorderen, helpt het niet om drempels op te werpen. Dat irriteert inwoners alleen maar."


De discussie of het mogelijk is het afvalbrengstation onder te brengen bij de voorziening in Alphen aan den Rijn loopt nog steeds. Er is nog geen bestuurlijk overleg geweest tussen beide gemeenten, maar wethouder Oskam weet te melden dat ook het station in Alphen tegen zijn grenzen aanloopt. Mocht de deal niet doorgaan, dan zal de gemeente het station in Bodegraven  moeten aanpassen. Naar verwachting is voor het volledig toekomstbestendig maken van het station een bedrag van 1,4 miljoen euro nodig.


De verwerking van het entreegeld in het vastrecht is waarschijnlijk niet de enige wijziging, want de afvalstoffenheffing, die in principe kostendekkend is, is deels afhankelijk van de markt. Daar is de verwerking duurder geworden, met uitzondering van de verwerking van oud papier, maar daar is de vraag toegenomen.


Woningen in Waarder

Waarder

door Bert Verver

Op het terrein waar in het verleden het seniorencomplex Kerverland was gevestigd, begint volgend jaar de bouw van 7 eengezinswoningen en 33 onzelfstandige zorgunits. Over de realisatie daarvan heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met de vastgoedontwikkelaar. Helemaal zonder slag of stoot is de planvoorbereiding niet verlopen, want dorpsbewoners en het dorpsteam hebben duidelijk laten blijken dat hun voorkeur uitging naar de bouw van woningen voor jongeren en gezinnen.


Wethouder Kees Oskam is blij dat de knoop nu is doorgehakt. “De zorgorganisatie Fundis zal de exploitatie van de zorgwoningen verzorgen en is desgevraagd ook bereid om 24-uurs zorg te leveren in de appartementen in de omgeving, zoals de Maximalocatie. Ik zie hierin een mooie mix van taken, die positief kan werken voor het dorp. Bovendien verwacht ik dat de bouw wat doorstroming op gang kan brengen, waardoor er weer woningen vrijkomen voor starters en gezinnen.”


De verwachting is dat de zeven eengezinswoningen in januari in de verkoop komen. De prijzen zijn momenteel nog niet bekend. Nagenoeg gelijktijdig wordt gestart met de bouw van het zorgcomplex.