Bram Jongbloed en wethouder Inge Nieuwenhuizen openen de vestiging van Jongbloed Audiciëns
Bram Jongbloed en wethouder Inge Nieuwenhuizen openen de vestiging van Jongbloed Audiciëns Foto: Elly de Knikker

‘Je moet assertief zijn als je iemand niet goed verstaat’

Algemeen

REEUWIJK - Dinsdag 26 oktober werd door wethouder Inge Nieuwenhuizen ‘Jongbloed Audiciëns’ geopend. Na bij verschillende werkgevers in dienst te zijn geweest, vond Bram Jongbloed het tijd worden om als audiciën voor zichzelf te beginnen.

door Lars Ferwerda

Als iemand bij Bram voor een hoortest komt, nodigt hij altijd een dierbare ook uit. In zijn zaak kan hij namelijk het gehoorverlies nabootsen en dat laten horen aan bijvoorbeeld de partner. “De computer haalt de frequenties eruit die de persoon met gehoorproblemen niet hoort. Dat maakt het voor de ander inzichtelijk wat het is om slechthorend te zijn.” 

Het is niet het enige dat Bram doet. Hij kan ook met een camera in je oor kijken. “Zo kan ik zien of er misschien te veel oorsmeer in zit. En als er een knobbeltje in je oor zit, kan ik iemand ook meteen naar de KNO-arts doorsturen. Dat scheelt de klant een ziekenhuisbezoek.”

Ontdekkingstocht
Bram vertelt verder. “Als kind heb ik op het slechthorend onderwijs gezeten. Toen ik in groep 6 de overstap maakte naar de reguliere school, begon mijn ontdekkingstocht.” Hij was in die jaren naar binnen gekeerd, maar de dramalessen leerden Bram om meer te zeggen en meer voor zichzelf op te komen. “Dat is een levensles die ik heb geleerd: niemand anders zal vragen of je diegene wel verstaat. Je moet assertief genoeg zijn om er zelf iets van te zeggen. Een paar weken geleden was ik toevallig bij een lezing. Toen ben ik gewoon het podium opgeklommen ten overstaan van tweehonderd mensen om te vragen of de spreker het richtmicrofoontje wilde dragen.”

Ondernemer
De oorsprong van Brams gehoorproblemen lag al in zijn eerste jaar. Zes maanden na zijn geboorte kreeg Bram te maken met een hersenvliesontsteking. Zijn moeder is toen met een specialist in Engeland in contact gekomen. “Zonder haar had ik dit interview nu met een doventolk gegeven. Ik ben haar heel dankbaar. Toen ik anderhalf was, verslond ik ook hele boeken met haar. Als zij er niet op tijd bij was geweest, had mijn spraak zich misschien nooit meer helemaal ontwikkeld. Zij is belangrijk geweest om de ondernemer te worden die ik nu ben.”

Nu kan Bram met trots zijn zaak op de Notaris d’Aumerielaan openen. “Ik word blij als de klant met een wow-gevoel de zaak uitloopt. Mensen kunnen door een hooroplossing beter functioneren en meekomen zonder daarbij gehinderd te worden. Ik krijg ook weleens kaartjes van dankbare mensen, dat omschrijft wel een beetje wat een hoortoestel kan doen. Je komt hier niet alleen om een toestel te kopen, je investeert in een stukje kwaliteit van leven.”

De website van Jongbloed Audiciëns is te vinden op ikhoorgoed.nl