Oscar de Klijne met Jenny Schouten
Oscar de Klijne met Jenny Schouten Foto: Stefanie Peters

Reünie van Tommy’s Saloon leeft in Bodegraven

Algemeen

BODEGRAVEN

Er zijn zoveel foto’s en filmpjes van, met allemaal jonge koppies. Ze zijn allemaal begin twintig met lachende gezichten. Ze hebben lol met elkaar, ze drinken een biertje, doen mee aan een voetbaltoernooi of biljartoernooi en zijn weekendjes met elkaar weg. Bij Tommy’s Saloon in Bodegraven kon het allemaal. Het was niet alleen een kroeg, maar ook een plek om samen op te groeien. Op 31 oktober is de reünie voor oud-stamgasten. Veel van hen hebben zich al aangemeld.

door Stefanie Peters

Jenny Schouten, voormalig eigenaresse van Tommy’s Saloon, denkt er met nostalgie aan terug: “In die tijd waren er nog niet zoveel kroegen in Bodegraven en Tommy’s was een echte ontmoetingsplek. Mensen waren kind aan huis. Ze keken zelfs bij ons in de koelkast of er nog wat te eten was. En als je vrijgezel was, dan kon je om zes uur mee-eten. Het was een geweldige tijd.”

Borefts Feestcafé
Een van de stamgasten was Oscar de Klijne. Oscar heeft veel mooie herinneringen aan Tommy’s Saloon. Het lijkt alsof hij het over de dag van gisteren heeft, maar we praten over 35 jaar geleden: de jaren ’80 (1981-1991). Tommy’s Saloon was gevestigd waar nu café Oud Borft uitgebaat wordt. Jenny en haar drie jaar geleden overleden ex-man Ton Krol zijn het café gestart toen ze 19 en 24 jaar oud waren. Beiden hadden ervaring in de horeca: Jenny door het café van haar vader Waldolala in de Meije en Ton werkte achter de bar bij de vorige eigenaar van Tommy’s. Oscar: “Ik kende Jenny al van Waldolala. Waldolala was zo’n kroeg die open ging als alle andere kroegen dicht gingen. Maar ik was ook kind aan huis bij Tommy’s Saloon. Het was hier een beetje zoals in de serie Cheers, uit de jaren ’80. We vormden één grote familie. Het was meer dan een kroeg. We deden van alles samen. Het was een hoop gezelligheid.”

Die gezelligheid vond je bijvoorbeeld tijdens de vele themafeesten. De band Harvey Wallbanger trad veelvuldig op, maar ook werd er veel gezongen door de stamgasten zelf. Dat zingen ging nog weleens met een biertje te veel op, maar dat maakte de pret niet minder. Het lied ‘Klein kruideniertje’ of de Russische liederen die bij een kozakkenkoor niet zouden misstaan, staan bij Jenny en Oscar nog vers in het geheugen gegrift.

Dozen vol herinneringen
Als je de foto’s en filmpjes ziet op de Facebookpagina die voor de reünie is opgezet, dan spat het plezier ervanaf. Jenny: “Ik vond een tijdje terug dozen vol met foto’s op zolder. Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon waarmee je foto’s kan maken, maar dat had je in onze tijd niet. Ik wilde wat met die foto’s doen, dus heb ik een Facebookpagina opgezet en ben die foto’s gaan delen. Nu komen de foto’s en filmpjes overal vandaan, zelfs uit Australië en Schotland!”

De groep op Facebook groeide en groeide. Op een gegeven moment schreef Jenny: “Bij honderd leden komt er een reünie.” En die komt er nu dus. Oscar vertelt verder: “Die foto’s en filmpjes zijn erg leuk. Je ziet mensen die nu nog samen zijn, getrouwd zijn en kinderen hebben. Maar op bijna elke foto staan ook mensen die al zijn overleden. Daar willen we tijdens de reünie ook aandacht aan besteden.”

De reünie leeft in het dorp
En de reünie leeft in Bodegraven. Niet alleen op de Facebookpagina, maar ook buiten op straat. Oscar: “Als je nu door het dorp loopt en je komt een bekende van Tommy’s Saloon tegen, dan wordt er gegrapt en gegrolt. Zo van, ‘nou, wat zag je er goed uit 35 jaar geleden’. En je merkt dat het heel sterk leeft in het groepje dat nu met de voorbereiding van de reünie bezig is.”

Waarom is er eigenlijk niet eerder een reünie geweest? Jenny: “Het kwam er niet van. Niemand nam de stap om het op te pakken. Door de Facebookpagina is het gaan rollen. We hebben nu allemaal mensen die zich inzetten voor de reünie. De oude leadgitarist van Harvey Wallbanger, Carl de Lima, regelt de muziek. Een andere stamgast digitaliseert alle filmpjes. Ik ben 10 jaar aan foto’s aan het doorspitten en fotograferen met mijn mobiel. Mijn hoofd loopt over, maar het is erg leuk om te doen. En het is een mooie tijd om nu de reünie te houden. Iedereen is nu 50 jaar en ouder en op het middelpunt van zijn leven.”

Reünie bijwonen?

Ben je oud-stamgast van Tommy’s Saloon en wil je naar de reünie? Word dan lid van de Facebookpagina en meld je daar aan of bel met Oscar de Klijne via 06-15533238.

Team Saloon, met tweede van links Jenny Schouten.
Ton Krol (helemaal links) en Jenny Schouten (midden).