Ingezonden brief

Verbaasd

Vorige week verbaasde ik me over een artikel van Henri Stolwijk in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk. In het artikel wordt beweerd dat door veranderingen in de maatschappij de bibliotheek in Bodegraven te groot in haar jasje lijkt te zitten. Daar reageer ik graag even op, want het jasje waar de bibliotheek in zit, mag gerust nog een maatje groter wat mij betreft. 

In Bodegraven-Reeuwijk is 8 tot 11 procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat betekent onvoldoende digi(taal)vaardig om zich zelf te kunnen redden in de maatschappij. De gemeente heeft een regierol gekregen in de bestrijding hiervan, en als bibliotheek leveren we graag een actieve bijdrage aan het realiseren van deze doelen. De bibliotheek draagt met haar activiteiten bij aan de preventie en bestrijding van (digitale) laaggeletterdheid, armoede en eenzaamheid, en aan de participatie van burgers aan de maatschappij, ouderbetrokkenheid in het onderwijs, leefbaarheid in de wijk en in kleine kernen en aan tal van andere thema’s in het sociaal domein. De bibliotheek is een belangrijke verbindende factor in de lokale samenleving en werkt als netwerkorganisatie samen met lokale en regionale educatieve, culturele en maatschappelijke partners om een aantrekkelijke programmering te bieden.
De bibliotheek is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor alle inwoners van de gemeente. Het is de enige waardevrije plek in de gemeente waar je binnen kunt lopen, zonder dat er iets van je verwacht wordt. We richten ons specifiek op de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals jeugd (0-13 jaar), senioren, laaggeletterden en werkzoekenden. Vanuit de landelijke politiek wordt het belang van de bibliotheek, dicht bij de inwoners, steeds meer gezien. In december starten wij in Bodegraven met het Informatiepunt Digitale Overheid, vanuit een landelijke opdracht om burgers digitaal vaardiger te maken én om burgers die het zelf niet kunnen te ondersteunen bij vragen rondom websites van de overheid. De collectie speelt een belangrijke rol: leesvaardigheid die niet wordt onderhouden, verlies je. De bibliotheek worstelt al een poosje met ruimtegebrek. Om alle gestelde doelen te realiseren is meer, niet minder ruimte nodig. Ik nodig iedereen die hier niet van overtuigd is, Henri Stolwijk in het bijzonder, van harte uit voor een rondleiding en toelichting. Wees welkom.


Miranda Nagtegaal
Coördinator Marketing, Communicatie en Kwaliteitszorg de Bibliotheek De Groene Venen