Ondanks het vele steigerwerk zullen de woningen bewoond blijven
Ondanks het vele steigerwerk zullen de woningen bewoond blijven Foto: Bert Verver

Renovatie Rietveld-woningen officieel van start gegaan.

Algemeen

REEUWIJK

Terwijl een deel van de woningen al flink in de steigers is gezet, is vorige week woensdag de officiële aftrap gegeven voor de renovatie van de door Gerrit Rietveld ontworpen om-en-omwoningen in Reeuwijk-Brug West.

door Bert Verver

Van de 52 woningen worden er acht zoveel als mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. De overige 44 woningen worden iets minder stringent gerenoveerd, maar zullen duidelijk herkenbaar blijven als Rietveld-woning.

Sloop

De om-en-omwoningen heten zo omdat van de naast elkaar liggende woningen de voor-en de achterkant elkaar afwisselen. Ze zijn eind vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd. Vanaf het begin zijn de woningen een zorgenkindje geweest van de Woningbouwvereniging Reeuwijk, omdat de bouwwijze niet borg stond voor een duurzame wind- en waterdichte constructie. Al na een jaar of tien gingen er geluiden op om de woningen te slopen. Daar is niet voor gekozen, maar de problemen bleven zich zo nadrukkelijk manifesteren dat eind van de jaren zeventig werd besloten er lage schuine daken op te zetten en de kenmerkende gevelbekleding te vervangen door donkerbruin timmerwerk. Door deze maatregelen, en doordat bewoners zelf het open karakter van de tuinen aantastten met schuttingen en schuurtjes, verdween het typerende karakter van de woningen.

Pas een jaar of vijf geleden, toen bekend werd dat de Woningbouwvereniging de woningen wilde slopen voor vervangende nieuwbouw, trok een oud-bewoonster aan de bel en kwam er aandacht voor de oorspronkelijke cultuurhistorische waarde van de panden. Dit leidde tot een onderzoek van Rietvelddeskundige Erik Slothouber. Zijn bevindingen wekten ook de belangstelling van andere organisaties. Samen met de gemeente en de bewoners is door de woningbouwvereniging een breed overleg opgezet om te kijken op welke wijze de huizen kunnen worden behouden en hoe ze toekomstbestendig kunnen worden gemaakt, inclusief de daarbij behorende duurzaamheidsmaatregelen.

Weerbarstig

Bij de start van een uitermate kostbaar renovatie-project als dit - de kosten liggen rond de 6 miljoen euro - horen toespraken. Wethouder Dirk-Jan Knol stelde vast dat de woningen door het aparte ontwerp bijzonder waren, maar niet helemaal meer van deze tijd. Hij was blij dat bij de renovatie goed is gekeken naar de mogelijkheden de woningen te verduurzamen en te behouden als sociale huurwoningen.

De directeur van de woningbouwvereniging Esther van Beelen noemde het project ‘weerbarstig’, maar was blij dat het project eindelijk recht gaat doen aan Rietveld, de wensen van de bewoners en de eisen van de woningbouwvereniging. Het energielabel wordt verhoogd van F naar B, het schuine dak wordt verwijderd en de oorspronkelijke kleurrijke gevelbekleding wordt hersteld, wat het wooncomfort allemaal in grote mate zal verbeteren. Van Beelen noemde het bijzonder dat ook de tuinen in het project worden meegenomen om het oorspronkelijke open karakter weer terug te brengen. Zij was daarbij verheugd dat de gemeente plannen maakt om ook de openbare ruimte van de wijk grondig aan te pakken.

Nadat ook een vertegenwoordiger van aannemer Smits Vastgoedzorg uit Rotterdam het woord had gevoerd, was er voor de genodigden en de aanwezige bewoners de gelegenheid een voorbeeld van de acht Rietveld-woningen te bezoeken en één van de overige 44 woningen. 

Opvallend was de strakke wijze waarop de woningen worden aangepakt. Het was voor iedereen duidelijk dat het woongenot in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Tijdens de renovatie blijven de woningen ‘gewoon’ bewoond, al zullen de bewoners voor langere tijd flink overlast ondervinden. Even doorbijten dus.

Vernieuwd gevelaanzien l Rietveld woning