Gemeente onderzoekt duurzame warmtebronnen

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk

Nederland moet in 2050 een klimaatneutrale samenleving zijn. Dat betekent onder andere dat in dat jaar circa acht miljoen woningen en gebouwen aardgasvrij zijn. Dat we ‘van het gas af’ moeten, zal langzamerhand wel bij iedereen bekend zijn, maar het roept ook veel vragen op. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk onderzoekt daarom alternatieve manieren om onze huizen warm te houden. Als eerste zijn Reeuwijk-Brug Oost, Waarder en bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden aan de beurt.

door Bert Verver

Op regionaal niveau zijn inmiddels visies ontwikkeld en in het verlengde daarvan moet iedere gemeente voor 2022 een Transitievisie Warmte (TVW) hebben vastgesteld. Daarin staan de stappen beschreven om het aardgasloze doel te bereiken. In de raad van september werd de TVW van Bodegraven-Reeuwijk vastgesteld. 

Naar de mening van wethouder Kees Oskam heeft de gemeente al veel gedaan om de inwoners te ondersteunen bij de verduurzaming van hun woning en die inzet wordt in de toekomst voortgezet. De gemeente wil de verduurzaming graag samen met de inwoners en bedrijven aanpakken, omdat dat essentieel is voor bewustwording en draagvlak.

Dat we van de fossiele brandstoffen af willen, vindt de wethouder een logische ontwikkeling. “Na het stoken van hout, turf, steenkool en gas zetten we de volgende stap, waarbij zon en wind een belangrijke rol spelen. Daarom zullen er drie studies plaatsvinden naar de mogelijkheden voor lokale energiewinning. Daarbij komt het element ‘wind’ overigens niet op de eerste plaats te staan.”

Drietal studies

Om de mogelijkheden voor de warmtetransitie nader te onderzoeken wordt een drietal studies opgezet. Voor de wijk Reeuwijk-Brug Oost wordt onderzocht of de Reeuwijkse Plassen voldoende energie kunnen leveren voor de verwarming van de huizen in die wijk. Volgens Oskam moet bij dat onderzoek veel zorgvuldigheid in acht worden genomen, omdat ook de consequenties voor het aquatische en ecologische systeem in kaart worden gebracht. Een tweede studie vindt plaats op de bedrijventerreinen Groote Wetering en Broekvelden, waar bedrijven staan die warmte of juist koeling nodig hebben. Daarbij wordt bekeken of het mogelijk is tot energie-uitwisseling tussen de bedrijven te komen om de bedrijventerreinen zo CO2-neutraal mogelijk te maken.

Voor een derde studie wordt meegedaan in een project van de provincie Zuid-Holland dat wordt opgezet in Waarder. “Wij zien het als een compliment dat we daaraan mee mogen doen,” aldus wethouder Oskam. “Het gaat om een onderzoek naar een zon-thermisch systeem om aan de energiebehoefte van het dorp te voldoen. Bij dit onderzoek is ook het dorpsteam betrokken. Die functioneert als een klankbordgroep.”