Afbeelding

Vrijbrief voor vuurwerk?

Algemeen

Nu de dagen korter worden, klinken steeds vaker harde knallen. Overheden worstelen ermee, mensen en dieren hebben er last van. Maar het afsteken van vuurwerk laat zich moeizaam aan banden leggen. Met name jongens vinden het nu eenmaal geinig om knalwerk af te steken. Het landelijk verbod op zwaar vuurwerk moet de overlast terug dringen, maar makkelijk is anders. 

De toenmalige burgemeester Christiaan van der Kamp pleitte jaren terug al voor een verbod op alle soorten vuurwerk. “Het is niet te handhaven en mensen snappen er niks van,” oordeelde hij over de aangescherpte regels. Een enquête in 2019 met 8.768 reacties wees uit dat in onze gemeente de meerderheid een verbod op knalvuurwerk toejuicht. De helft wil dat ook voor consumentenvuurwerk (zogenaamd siervuurwerk). Dat vanwege Covid19 voor de jaarwisseling 2020-2021 een algeheel verbod werd afgekondigd, was voor de tegenstanders een meevaller. Al weet iedereen die de eerste nacht van 2021 naar buiten heeft gekeken dat het verbod met voeten is getreden. Steeds vaker en luider klinkt de roep op totale afschaffing van vuurwerk. Amsterdam organiseert komende jaarwisseling professionele vuurwerkshows en verbiedt het zelf afsteken, Utrecht wil dat volgend jaar doorvoeren. De verkoop van vuurwerk gaat ook in Amsterdam overigens gewoon door(!). Ook andere gemeenten overwegen vuurwerkshows als alternatief. 

Mij lijkt het allemaal lastig te beheersen als je verkoop van vuurwerk niet tot ver over de grenzen volledig verbiedt. Afsteken is nu eenmaal spannend. Vorig jaar vertelde Judith van Donselaar van het Team Openbare Orde en Veiligheid in Bodegraven-Reeuwijk onder meer: “Zowel politie als onze boa’s worden ingezet om te handhaven. En zij reageren zoals gewoonlijk op meldingen van onze inwoners. Als het werk het toelaat, gaat de handhaving direct op meldingen af.” Dat laatste zal de afstekers vast enorme schrik aanjagen. Of zouden ze dit meer als een soort vrijbrief beschouwen?