Wael werkt al van kleins af aan in een juwelierswinkel.
Wael werkt al van kleins af aan in een juwelierswinkel.

Syrische Wael is goud waard

Algemeen

Reeuwijk

Goudsmid Wael (45) werkt in de juwelierszaak Goud Gedaan van Zarina en Daan Mansveld. Het is een bijzondere samenwerking, want Wael komt uit Syrië. De goudsmid werkt met de hand en verwerkt oorbellen, armbanden, kettingen en ringen. Op zijn werkbank liggen frezen, vijlen en zagen. Wat er moet gebeuren, hangt af van het product, de stenen en de staat van het product.

door Lars Ferwerda

Wael kwam als kind al in het juwelierswinkeltje van zijn vader. Als 10-jarige begon hij daar al te werken. “Het is me met de paplepel ingegoten. Ik ben ermee opgegroeid en ik vind het leuk om mooie dingen te maken en met mijn handen te werken. Het leuke is dat het heel precies is. Het is technisch en klein. Ik repareer bijvoorbeeld ook telefoons.” Wael praat een beetje Nederlands, aangevuld door Daan Mansveld, eigenaar van Goud Gedaan.

Vluchten doe je niet voor niets en Wael heeft dan ook het nodige meegemaakt. Syrië was een modern land, vertelt hij, bijna zoals hier. Het had kwalitatief onderwijs, een goede economie en ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. Door de oorlog, sinds 2011, veranderde dat. “Ik heb raketinslagen, bombardementen en executies gezien. Na 2 jaar IS vluchtte ik in 2015 naar Libanon. Na een jaar ging ik naar Nederland.”

Nu is Wael al bijna 7 jaar in Nederland. Het gaat goed met hem. Zijn jongste zoon brengt hij in Reeuwijk naar school en op zaterdag gaat hij naar de voetbalclub. Hij is altijd in en om het dorp aan het fietsen, dus voor veel mensen is hij ongetwijfeld een bekend gezicht. Daan: “Het is een bijzondere prestatie om vanuit zo’n positie de halve wereld rond te reizen en dan hier zelfvoorzienend te worden. Je hoort veel negatieve verhalen, daarom is het denk ik goed ook deze positieve ervaring te belichten.”

Daar wil ik werken

Aan de overkant van de juwelierszaak Goud Gedaan zit het Huis van Alles. Ferm Werk geeft daar taalles en probeert mensen weer terug naar de maatschappij te begeleiden. Toen Wael de vraag werd gesteld waar hij wilde werken, wees hij naar Goud Gedaan en zei: “Daar.” Toen is het traject gestart. Daan: “Natuurlijk loop je altijd tegen dingen aan: de culturele verschillen, de gewoontes en de taal. Maar ik zie dat niet als probleem. Dat zijn allemaal dingen waarin je als mensen naar elkaar toe kan werken en kan kijken hoe je elkaar kunt helpen.”

Wael is heel benaderbaar, heeft een goede energie en is heel rustig. Daan: “Omdat we in een team werken, is het eerste waar je naar kijkt hoe een persoon in het team ligt. Dat is voor mij de allerbelangrijkste factor. Als je goed met elkaar overweg kan en je goed met elkaar kan praten, ook al begrijp je elkaar niet meteen, dan zit het goed. Hij werkt goed en hij heeft liefde voor het vak. Hij kan prachtige nieuwe dingen maken en schitterend repareren, dus het zit op alle vlakken goed. Hij is voor ons goud waard.”

Elkaar helpen

Daan: “Goudsmid is een behoorlijk universeel ambacht. Als je je spullen hebt en je hebt je sieraden, kun je in grote lijnen uit de voeten. Het is wel een ander proces. Normaal haal je een goudsmid van de vakschool, die de Nederlandse taal spreekt en hier is opgegroeid. Nu komt er meer bij kijken; je bent eigenlijk een heel gezin op de rit aan het helpen. Maar eigenlijk is dat het mooiste dat je kunt bereiken. Hij heeft zijn leven op de rit en zijn kinderen ook. Dat wij daarbij kunnen helpen is het allermooiste wat we kunnen doen.”