Afbeelding
Foto: Wim de Boevere

Nieuwe plek voor beeldje van 900 jaar Waarder

Algemeen

WAARDER

In 2008 ontving Waarder voor haar 900-jarig bestaan van de gemeente Reeuwijk een beeldje van kunstenaar Cees Andriessen. Toenmalig burgemeester Jan Elzinga onthulde het tijdens de festiviteiten rond het jubileum, die onder meer gepaard gingen met eigen vlaggen, een speciale postzegel, meerdere schoolprojecten, een boekpresentatie en een groot dorpsfeest met alle inwoners in historische kleding. Het kunstwerkje heeft een aantal jaren mogen pronken in de voortuin van seniorencomlex Kerverland aan de zijde van de Molendijk, maar heeft nu een nieuwe locatie.

door Wim de Boevère

Toen werd besloten dat seniorencomplex Kerverland zou worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van woningen en een (ver)zorgcentrum, moest met spoed een nieuwe locatie voor het beeldje worden gevonden. Dat werd een plekje aan de kop van de Kerverlandse wetering en de Máximalaan, aan de rand van het Kerverland-terrein. In 2018 verscheen er een hek rondom het inmiddels troosteloos leegstaande en braakliggende gebouw en op 15 oktober werd met de definitieve sloop begonnen. Het fraaie beeldje stond uit te staren over een verlaten terrein met steeds meer wilde plantengroei, want nieuwe bebouwing liet, en laat nog steeds, op zich wachten.

Maar er is licht aan de horizon. De nieuwbouw van zes à zeven woningen op het leegstaande terrein komt in zicht en ook de vergunningen voor de bouw van het verpleeghuis komen eraan. Daarom hebben inwoners van Waarder aan het dorpsteam gevraagd om het beeldje te verplaatsen. In meerderheid is daarbij gekozen voor een plekje in de binnentuin van de Máximalocatie, naast de Koningslinde die in 2013 werd gepoot ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De woningbouwvereniging en mevrouw Goudriaan, de vrouw van Piet Goudriaan die indertijd de sokkel van het kunstwerk heeft geschonken, stemden hier volledig mee in. 

Voordat het dorpsteam een subsidieverzoek bij de gemeente indiende, is eerst contact gezocht met Het Hoveniersbedrijf van Pieter de Koning. Hij bood aan om het beeld met sokkel gratis te verplaatsen. Daar waren geen vergaderingen en/of formulieren en schrijfwerk voor nodig. Sinds donderdagmiddag 2 december heeft het beeld zijn mooie nieuwe plekje. Het kijkt uit over de voor iedereen toegankelijke Máxima-binnentuin.

Afbeelding
Afbeelding