Wil je een leuke en gezellige avond hebben, dan zit je goed bij Klein Slem!
Wil je een leuke en gezellige avond hebben, dan zit je goed bij Klein Slem!

Gezellige bridgeavond bij Klein Slem

Algemeen Sport verbindt

Reeuwijk-Brug

Als je van de dertien slagen er twaalf binnenhaalt, heet dat in bridgetaal een ‘klein slem’. Dat is dus een goede score. En daarom vast ook de reden dat de bridgeclub uit Reeuwijk-Brug de naam ‘Klein Slem’ met trots draagt.

door Marlien van Leeuwen

Bridge is een kaartspel dat wordt gespeeld met 52 kaarten (één pakje zonder jokers) met vier personen. Met de persoon tegenover je vorm je een paar, en de tegenstanders (die ook een paar vormen) zitten links en rechts van je. Ieder van de vier spelers krijgt dertien kaarten, die aan het begin van het spel geschud en uitgedeeld worden. Vooraf moet je vertellen hoeveel slagen je samen met je partner denkt te gaan halen. Omdat je niet op diens kaarten kunt kijken, zijn er allerlei afspraken (conventies) waarin je iets zegt over het aantal slagen dat je denkt te gaan halen. Daarmee geef je informatie aan je partner en vice versa. Zo krijg je een idee wat je kunt halen als paar. Dat leidt - in bridgetermen - tot een ‘contract’, oftewel het bieden. Is dat afgerond, dan begint het uitspelen van de kaarten, wat uiteraard aan allerlei regels gebonden is. Uiteindelijk heb je al dan niet je contract gehaald. Heb je dat niet, dan heet dat ‘down’ en heb je het wel, dan ‘up’. Daar hoort dan weer een bepaalde puntentelling bij.

Kilometers maken

Net als met alle spellen moet je kilometers maken om het onder de knie te krijgen. Het is de welbekende oefening, die kunst baart. Je kunt het spel gezellig in je eigen huiskamer spelen. Maar speel je in clubverband, dan kun je je meten met de andere spelers. De geschudde en uitgedeelde kaarten blijven liggen, alleen de spelers wisselen van tafel. Daardoor kun je aan het eind van de avond zien hoeveel slagen je als paar gehaald hebt ten opzichte van andere spelers met diezelfde kaarten.

Bridgeclubs kunnen natuurlijk ook tegen elkaar spelen. Zo was de derby Reeuwijk-Brug versus Reeuwijk-Dorp een groot succes. Of beter; mateloos gezellig. Dat de beker dit keer meegenomen is naar Reeuwijk-Brug is een goede reden tot revanche.

Kaasbridgetocht

Maar er is meer. Zo wordt aan het eind van het jaar de Kaasbridgetocht in Bodegraven gehouden. Dat is een spellentocht door diverse cafés waar zo’n driehonderd paren uit heel Nederland aan meedoen. In café 1 speel je als paar meestal vier spelletjes en dan stap je op om naar de volgende kroeg te gaan. En zo zie je dus overal op straat mensen lopen met de loopbriefjes die ze van café naar café meenemen.

Leuke avond

De leden van Klein Slem spelen elke donderdagavond in zalencentrum De Brug. Bij een denksport is stilte in de zaal prettig, maar dat valt niet mee door de gezelligheid! Dat de voorzitter regelmatig tot stilte moet manen, zegt iets over de sfeer binnen de club. Als je kampioen van Nederland wil worden, is Klein Slem misschien niet de juiste club voor je. Wil je daarentegen een leuke en gezellige avond hebben, dan zit je goed!