Wilt en Lammy Komrij proosten met de burgemeester.
Wilt en Lammy Komrij proosten met de burgemeester.

Diamanten huwelijksjubileum voor echtpaar Komrij: “Overal is er wel eens wat maar samen kom je er altijd uit”

Algemeen

Bodegraven

Meer dan 66 jaar geleden ontmoetten Wilt Komrij (86) en Lammy Komrij – Top (86) elkaar tijdens een zangconcours van koren in Leek, gelegen in het Westerkwartier van de gemeente Groningen. Op woensdag 1 december 2021 is het precies 60 jaar geleden dat zij elkaar het ja-woord gaven in Hoogkerk alwaar Lammy opgroeide.

Ze liepen elkaar 66 jaar geleden tegen het lijf op het zangconcours en raakte aan de praat. Wilt fietste dezelfde avond nog met Lammy mee om haar veilig thuis te brengen. Twee weken later spraken zij alweer af toen een van de zussen van Lammy in ondertrouw ging. Er zouden in de loop der jaren nog vele fietstochten naar Lammy’ s huis volgen. Het was tenslotte maar 30 km heen en 30 km terug vanuit Grootegast naar Hoogkerk! Wilt vertelt lachend: “Dat had je voor je vriendin over en daardoor is waarschijnlijk ook de liefde voor het fietsen ontstaan.”

Wilt groeide op als boerenzoon en nadat de studie was afgerond, werkte hij een aantal jaren als melkcontroleur met standplaats Doezum in de provincie Groningen. Ook tijdens het werk werd er veel gefietst. Dagelijks fietste Wilt de boerderijen af om melkmonsters te nemen. Deze monsters werden verder onderzocht op allerlei waarden in het laboratorium. Lammy hielp haar vader thuis in zijn laboratorium en daarnaast in het huishouden omdat haar moeder ziekelijk was. 

Nadat Wilt succesvol solliciteerde in 1960 op een functie in het laboratorium bij kaasfabriek Oud-Holland te Bodegraven ging hij eerst in de kost. Later kreeg hij een nieuw huis toegewezen aan de Koninginnenweg in Bodegraven. Nadat ze op 1 december 1961 waren getrouwd volgde Lammy al gauw Wilt achterna naar haar nieuwe woonomgeving. Er kwamen drie kinderen: Wim, Hilda en Hans. 

Met de VUT

Na een werkzaam leven bestond de mogelijkheid voor Wilt om op 58-jarige leeftijd met de VUT te gaan. Aanvankelijk vond hij zichzelf te jong maar het vooruitzicht om meer met Lammy te fietsen, oppassen op de kleinkinderen en zijn groentetuin, die hij uiteindelijk 46 jaar verzorgde, trokken hem over de streep. 

Regelmatig bezochten ze de familie met trein in de provincie Groningen. Jarenlang hebben zij onder andere Wilt zijn vader bezocht. Ook de tweelingbroer van Lammy die nog steeds in het ouderlijk huis woont, werd regelmatig met een bezoekje vereerd. 

Daarnaast was er ook vrijwilligerswerk voor de kerk, wat zij beiden heel erg fijn vonden om te doen. Lammy is bij de gymvereniging DOS tot haar 82ste lid geweest. Ze werd tot erelid gedoopt omdat ze tot op het laatste moment heel enthousiast mee bleef gymmen. 

Ook brak er een tijd aan met uitjes met vrienden. 17 jaar lang gingen ze gezamenlijk, jaarlijks met vier bevriende stellen een weekend weg. Ze hadden de grootste lol en jaren later werd er nog steeds hartelijk gelachen om wat ze tijdens dat bewuste weekend in het huisje hadden meegemaakt. 

Er gaat geen dag voorbij of ze doen samen spelletjes, vaak tot in de late avonduren omdat ze allebei willen winnen. Lammy voegt er lachend aan toe dat zij ondanks hun leeftijd vaak als laatste in de wijk het licht uitdoen.

Genieten met volle teugen

Zij zijn ontzettend dankbaar voor hun 60-jarig huwelijksjubileum. Daarnaast ook de felicitaties in de vorm van bloemen, kaarten en het bezoek van de burgemeester heeft deze dag onvergetelijk gemaakt. “Wij hopen in het nieuwe jaar met de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en met nog een achterkleinkind op komst dit nog uitgebreid te mogen vieren en daar zullen de spelletjes zeker niet ontbreken,” grapt Wilt. 

Ze voelen zich nog vitaal, wonen zelfstandig, doen samen het huishouden en verzorgen samen de tuin. Lammy zegt tenslotte: “Je wordt ouder, je voelt zo nu en dan een pijntje maar wij genieten nog met volle teugen van het leven en met name van elkaar!”