Ook kleinkinderen Devi en Vajen raken niet uitgekeken op het kerstdorp van John Rutjes.
Ook kleinkinderen Devi en Vajen raken niet uitgekeken op het kerstdorp van John Rutjes. Foto: Marijke Groot

Woonkamer verbouwd voor uitdijend kerstdorp

John Rutjes maakt al jaren een kerstdorp in zijn woonkamer. Eind oktober haalt hij 22 kratten van zolder naar beneden om in ieder geval voor 5 december het dorp af te hebben. De halve woonkamer wordt ervoor verbouwd. "Het begon met een metertje, maar is inmiddels 3,5 meter."

Als kind kreeg John elk jaar een stukje treinbaan voor een modelspoor. Zo bouwde hij zijn grote treinbaan op op zolder - tot de nieuwe HR-ketel kwam. "Dat was funest voor de baan, want de rails trokken vocht aan." Hij verkocht de treinbaan, maar een bijzondere surprise zette hem weer op het spoor van modelbouw. "Op een oude pick-up had ik een kerstdorp gemaakt dat kon ronddraaien. De ontvanger vond het grandioos en ik vond het erg leuk om te doen. Sindsdien bouw ik elk jaar een kerstdorp." 

En dat dorp dijt steeds verder uit. John verplaatste al eens van de voorkant van de woonkamer naar achteren en inmiddels gaat hij 'het hoekje om'. Op de achtergrond hangen doeken met de afbeelding van een besneeuwd berglandschap en door het dorp loopt - net als vroeger - weer een trein. Voor inspiratie struint hij van tevoren kerstmarkten en tuincentra af. "Vooral in de Intratuin in Duiven sta ik elk jaar te kwijlen." Zijn volgende uitbreiding wordt waarschijnlijk een echt rokend huisje. "We moeten alleen oppassen dat het geen sauna wordt in ons huis!"

Tekst: Key Tengeler. Beeld: Marijke Groot