Ingezonden brief

Ouderen bij de partij


Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wil ik de politieke partijen uitnodigen om na te denken over de positie van ouderen in onze gemeente. Dat zullen anderen ook wel gedaan hebben, maar enige extra aandacht kan geen kwaad. Want het gaat om de belangen van ongeveer 20 procent van onze inwoners, die ouder zijn dan 65 jaar. Een interessante groep voor politieke partijen. Maar bent u ook interessant voor hen? Dat zou in uw partijprogramma te lezen moeten zijn. Wat zou die aandacht dan moeten zijn? Graag geef ik jullie twee suggesties, beide afkomstig uit de kring van de samenwerkende ouderenverenigingen.


De eerste is deze: denk eens na of u wat wilt doen met de vijf ankerpunten voor de toekomst die zij hebben opgesteld. Wat willen ouderen dan? Waardevol geacht worden, solidariteit, participatie, toereikend inkomen en aandacht voor het onderscheid tussen de derde en de vierde generatie. Een partij die daarop inspeelt, is aantrekkelijk voor ouderen.


De tweede suggestie: ouderen wensen samenhang in wonen, zorg en welzijn. En dat is niet te veel gevraagd; die integratie bepaalt een belangrijk deel van hun leven. Zeker als de krachten minder worden en je zelf al vermoeider wordt. Is dat niet te moeilijk, samenhang aanbrengen tussen beleidsdomeinen? Toegegeven, een beetje lastig is het wel, maar zeker niet onmogelijk als je kijkt naar de nadere invullingen. Maak een meerjarenvisie voor wonen, zorg en welzijn; bouw een generatietoets in bij bestemmingsplannen; en zorg voor maatschappelijke ondersteuning voor ouderen, want er valt nogal wat vertrouwds weg in deze digitaliserende tijd.


Ouderen en de politiek? Een mooie en zinnige uitdaging.


Wim van Kempen