De Toekomstvisie is een puzzel die nooit af zal komen

Bodegraven-Reeuwijk

Sinds 2019 is in Bodegraven-Reeuwijk hard gewerkt aan het tot stand komen van een Toekomstvisie, ook wel de 'Omgevingsvisie 1.0'. Samen met de dorpsvisies komt die straks samen in de daadwerkelijke Omgevingsvisie. Uiteindelijk heeft het harde werken geleid tot een 71 pagina’s tellend document, dat mooie lijnen uitzet waarlangs in de toekomst de dorpen en het landelijk gebied zich moeten ontwikkelen.

door Bert Verver


Goed koersdocument

De gemeenteraad was in het algemeen zeer tevreden over het voorgelegde stuk, omdat er via een uitvoerig participatietraject een stevig fundament is gelegd om in de toekomst keuzes te maken. Voor Hennie Castelein (BBR) was de Toekomstvisie een ‘feest van herkenning’ en een goed koersdocument voor de toekomst. Zij zag vier prioriteiten terug waarin iedereen zich kan herkennen: klimaatverandering, toenemende vraag naar zorg, de verdeling van de schaarse ruimte en de nieuwe rolverdeling tussen burger en gemeente. Ze riep daarbij inwoners op zich ook in de Toekomstvisie te verdiepen, omdat ieder in de toekomst een bijdrage kan leveren aan de verdere uitwerking. 


Reinoud Doeschot (GroenLinks) roemde de positieve toon, maar waarschuwde wel dat niet iedereen er beter van zal worden. Voor sommige zaken zag hij niet 1-2-3 een oplossing. Hij noemde daarbij de landbouw, die in zijn ogen een flinke omslag zal moeten maken om het landgebruik duurzamer te maken en zaken als bodemdaling tegen te gaan, en tegelijkertijd perspectief moest houden voor de boeren. 


Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) roemde het participatietraject dat de basis heeft gevormd voor het visiedocument. Zij zag het als een startpunt voor verdere samenwerking tussen de gemeente, de inwoners en de organisaties. 


Namens D66 gaf Elly de Vries aan blij te zijn met de grote diversiteit die zij terug vond in de visie. Zij vroeg zich af of het Hoogheemraadschap en de Groen Alliantie, die een zienswijze hadden ingediend, niet eerder in het proces betrokken hadden moeten worden. Zij constateerde dat er nog veel werk aan de winkel was en vroeg om een tijdpad daarvoor. Robin Kersbergen (VVD) vroeg ook of participanten zich wel serieus genomen hadden gevoeld, gezien de ingediende zienswijzen, en vroeg om een evaluatie daarvan.


Document van allemaal

Jan van Rooijen (CDA) had veel waardering voor het stuk. “Door gebruik te maken van de opgestelde dorpsvisies is het een document van allemaal geworden, maar het geeft ook inzicht in de positie die wij in de regio hebben,” aldus Jan, die het streven om in de komende 10 tot 15 jaar tussen de 3000 en 3500 woningen te bouwen voor verschillende doelgroepen als een niet geringe ambitie bestempelde.


Monique Jonker (PvdA) miste juist de ambities en was eigenlijk de enige die andere verwachtingen van het plan had gehad. Zij noemde het vrij globaal en miste een visie op de lange termijn, een ‘stip op de horizon met het beeld waar we de komende 40 jaar heen willen met de gemeente’. Zij had antwoorden willen zien op vragen als 'bestaan we dan nog als gemeente?' en 'bouwen we Bodegraven en Reeuwijk aan elkaar?'


Kees-Willem van Os (VVD) miste de betrokkenheid van Gouda, maar volgens wethouder Jan Leendert van den Heuvel was die betrokkenheid er wel degelijk door de vele contacten in regioverband.


Als laatste spreker vanuit de raad noemde Johannes Mattiesing de visie ‘een puzzel die nooit af zal komen’. In tegenstelling tot Monique Jonker zag hij wel degelijk een doorkijk naar de verre toekomst met 2040 als stip op de horizon. Hij constateerde dat er grote ambities waren en wilde daarbij graag de vinger aan de pols houden.


Waardering

In zijn reactie op de inbreng van de raadsleden sprak wethouder Jan Leendert van den Heuvel waarderende woorden aan allen die aan het stuk hadden meegewerkt. Hij vond het logisch dat de visie op het ene punt wat verder was uitgewerkt dan op het andere, omdat daarmee meer recht kon worden gedaan aan de inbreng die de dorpsteams hadden geleverd. Hij stelde vast dat er veel ideeën waren die in de komende jaren bij hun uitwerking een forse inspanning zullen vragen. Daarbij sprak hij de hoop uit dat het goede participatietraject van de Toekomstvisie kan worden voortgezet.


Wethouder Kees Oskam voegde daaraan toe dat hij wilde proberen nog deze raadsperiode een eerste reactie te geven op de punten die door de dorpsteams speciaal waren aangekaart.


Wethouder Dirk-Jan Knol kwam nog even terug op de opmerkingen over de positie van de boeren in het gebied. Hij erkende dat er ooit een visie op de agrarische sector was toegezegd, maar dat die door personeelsgebrek nog niet was gemaakt. Hij zegde toe het proces binnenkort op te starten.


Na de beraadslagingen was het geen verrassing dat de Toekomstvisie met algemene stemmen werd vastgesteld.


Voorleesfunctie

Bijna aan het slot van de vergadering boog de raad zich nog over een motie van LLBR en GroenLinks om de digitale toegankelijk, en met name de voorleesfunctie, van de gemeentelijke website te verbeteren.


Uit een memo van het college bleek dat daarvoor een bewuste keuze was gemaakt en dat er andere maatregelen waren genomen ten aanzien van de digitale toegankelijkheid, waardoor de gemeente voldoet aan de zogenaamde WCAG-eisen. Wethouder Knol ontraadde de motie daarom ook.


Na een korte gedachtewisseling trokken de indieners de motie in en zal de behandeling van het onderwerp in de commissie Samenleving aan de orde komen.