Afvalbrengstation.
Afvalbrengstation.

Fracties nog verdeeld over toekomst afvalbrengstation

Politiek

Het gemeentelijke afvalbrengstation in Bodegraven moet aanzienlijk worden verbeterd. Daarvoor zijn drie mogelijke oplossingen, ieder met een eigen kostenplaatje. Het college stelt voor te kiezen voor de optie ‘optimaal’, maar in de commissie Ruimte bleek dat een aantal fracties die oplossing nog niet omarmde. De schuldenlast van de gemeente zou met deze keuze namelijk met 1,8 miljoen euro toenemen.

Al sinds 2017 is duidelijk dat het huidige afvalbrengstation niet meer voldoet aan de eisen. Er is een grondige opknapbeurt nodig om het om te vormen tot een doelmatige milieustraat die meer mogelijkheden biedt voor een goede scheiding van afvalstromen en die minder geluidshinder oplevert voor de naastgelegen woonwijk Weideveld. Pogingen om het afvalbrengstation onder te brengen bij Woerden of Alphen aan de Rijn waren niet succesvol. Bovendien spraken de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk zich nadrukkelijk uit voor het behoud van een eigen afvalbrengstation, ook al zou dat geld kosten.

Het college heeft vervolgens drie scenario’s geschetst: de scenario’s ‘noodzaak’ en ‘goedkoop’ zijn op de korte termijn gericht en het scenario ‘optimaal’ op een termijn van 15-20 jaar. Dat laatste scenario, waarbij ook de leegstaande brandweergarage wordt betrokken, kreeg de stempel ‘voorkeursvariant’, maar vergt wel een totaalkrediet van 2 miljoen euro. Dit zou de afvalstoffenheffing jaarlijks met 9 euro per huishouden verhogen.

Rode draad
De kosten van de operatie liepen als rode draad door de discussie in de commissie Ruimte. Niet onlogisch, gezien de financieel precaire positie van de gemeente. Tom Kalkman (ChristenUnie) sprak als eerste zijn zorg daarover uit, maar koos toch voor het voorkeursscenario. Lois Verheul (PvdA) was zeker niet zo ver en zag meer in de goedkopere oplossingen. Daarbij vroeg ze zich af of het niet beter was meerdere afvalinnamepunten in de gemeente te creëren. Wethouder Oskam liet duidelijk merken daar niets voor te voelen. Lois kreeg enigszins steun van Merel van Dijk (GroenLinks), die op dit moment voor de optie ‘noodzaak’ zou willen kiezen en op termijn wel wat zag in de ‘optimaal’ variant. Zij vroeg ook om de omliggende grond en de brandweerkazerne in eigendom te houden om beter te kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Op dat laatste punt kreeg zij van wethouder Oskam een toezegging.

Goedkoop of duurkoop?
SGP woordvoerder Henk van der Smit wilde niet voor de goedkoopste oplossingen gaan. Goedkoop zou wel eens duurkoop kunnen worden, aldus Henk. Zijn fractie voelde meer voor de variant ‘optimaal’, mede omdat op dit moment kan worden geprofiteerd van de lage rentestand. Henk gaf daarbij aan dat de optie ‘noodzaak’ bespreekbaar is als dat in verband met de schuldenlast nodig is.

Ook Jan van Rooijen (CDA) hikte tegen de kosten aan en vroeg zich af of de gemeente niet voor een goedkopere oplossing moest kiezen, maar ook hij had daar wat aarzeling bij. Hennie Castelein (BBR) had geen twijfels en wilde inzetten op het meer toekomstbestendige scenario ‘optimaal’. Kees Willem van Os (VVD) had een tegengestelde mening en ging voor een goedkopere kortetermijnoplossing. 

Namens D66 sprak Bas Otting zijn verbazing uit dat de kosten niet in de begroting waren opgenomen. Wethouder Oskam reageerde dat het begrotingsproces al liep toen de afwijzing van de samenwerking met Alphen aan den Rijn binnenkwam. Een passage daarover had op zijn plaats geweest, gaf hij toe.

Buren haakten af
In zijn beantwoording zette wethouder Kees Oskam nogmaals uiteen waarom het college de voorkeur gaf aan een toekomstbestendige ombouw van het afvalbrengstation tot een volwaardige milieustraat. Op de vraag van Steffan Benders (Lokaal Liberaal) legde hij uit dat de 9 euro per huishouden nodig zijn voor rente en aflossing. Verder vertelde hij de commissieleden dat de goedkopere oplossingen niet veel goedkoper uit zullen pakken dan de langetermijnoplossing. De investeringskosten zijn wel lager, maar er is ook sprake van een kortere afschrijvingsduur. Naar aanleiding van een vraag van de PvdA beloofde Oskam meer inzicht te geven in de personele bezetting bij de verschillende opties.

De commissieleden waren er nog niet over uit. Het voorstel komt daarom vanavond waarschijnlijk als bespreekstuk in de raad.