Kreeftachtigen te lijf

Ingezonden Ingezonden brief

Onlangs las ik in deze krant een verhaal over een steur, gevangen in de netten van beroepsvisser en jager Wijnand Kruijt in Reeuwijk. De Siberische steur heeft onder andere de Amerikaanse rivierkreeft op het menu staan. Het is bekend dat deze kreeftachtigen grote schade aanrichten aan dijken en dergelijke. Ik heb Kruijt gebeld met de vraag of hij tijdens het schoonmaken van snoekbaarzen, die de Amerikaanse rivierkreeft ook op het menu hebben staan, deze kreeft weleens tegenkwam. Dit bleek niet het geval. 

Op 31 december 2021 ving ik als lid van sportvisservereniging H.S.V.-G.H.V. Den Haag drie snoeken in de Reeuwijkse wateren. Zoals gebruikelijk gooide ik de eerste twee snoeken na onthaking weer terug in hun element. Echter, de grootste snoek (65 cm en 5 á 6 pond) nam ik bij uitzondering mee naar huis om hem schoon te maken voor consumptie. Wat schetst mijn verbazing tijdens het opensnijden van de door mij gevangen snoek? Maar liefst vier volwassen Amerikaanse rivierkreeften kwamen uit de maaginhoud tevoorschijn, waarvan drie stuks nog puntgaaf!

Als de steur en de snoekbaars niet geschikt blijken te zijn om kreeftachtigen te lijf te gaan, zou dan de Hollandse snoek hier niet geschikt voor kunnen zijn? Zouden we de Reeuwijkse wateren meer moeten voorzien van de snoek door weer eens flinke hoeveelheden ‘snoekbroed’ (jonge snoekjes) alhier en elders uit te zetten? Zoveel snoek wordt er bij mijn weten momenteel namelijk niet gevangen in Reeuwijk, Nieuwkoop en dergelijke wateren. In tegendeel, het is armoe troef!

H. Vlek