Spoorwegovergang wandelpad langs Dubbele Wiericke blijft dicht

Politiek

Vorig jaar mei besloot de raad akkoord te gaan met de afsluiting van het onverharde wandelpad langs de Dubbele Wiericke bij Nieuwerbrug, omdat de veiligheid van de oversteek van de spoorbaan niet meer kon worden gegarandeerd na de verdubbeling van het aantal treinen op het spoor. In de commissie Ruimte werd aangedrongen om naar alternatieven te zoeken, maar één ding werd duidelijk: de oversteek van de spoorbaan is dicht en blijft dicht.

Aan het begin van de vergadering gaf wethouder Kees Oskam nog een korte toelichting op het eerdere besluit tot afsluiting van het wandelpad. Hij maakte duidelijk dat ProRail van de Rijksoverheid een einde moest maken aan de onbewaakte overwegen en dat de verdubbeling van het aantal treinbewegingen de afsluiting dringender maakte. Het aanbrengen van beveiliging was veel te duur en ook een onderdoorgang via de duiker van de Dubbele Wiericke was geen optie gezien de slechte staat van die duiker. De bezwaren van vier inwoners en de Vereniging van Wandelaars legden niet genoeg gewicht in de schaal om de uitkomst te veranderen.

Zure afloop
Tijdens de commissievergadering bleek dat een aantal commissieleden bepaald niet gelukkig was met de dominante rol die ProRail heeft gespeeld bij het besluit om de overgang af te sluiten. Zij waren ook niet blij met de toch wat halsstarrige houding die het bedrijf had ingenomen bij het zoeken naar een oplossing.

Hennie Castelein (BBR) zag het belang van veiligheid en begreep dat er op grond van wet- en regelgeving niet veel meer tegen te doen was, maar ze noemde de afsluiting ‘zuur’. Zowel Bas Otting (D66) als Henk van der Smit (SGP) zeiden spijt te hebben van hun goedkeuring aan het besluit gezien de reacties en het belang van dit onverharde wandelpad voor de beleving van het polderlandschap. Henk knoopte daar de suggestie aan vast om het pad wel op de wegenlegger te laten staan, maar ter plekke duidelijk aan te geven dat de overgang tijdelijk is afgesloten. Volgens hem biedt dat een oplossing om bij de spoorrenovatie, die over een aantal jaren plaatsvindt, de overgang op de kaart te houden en te herstellen. Deze suggestie viel in goede aarde bij de andere commissieleden. Wethouder Oskam zegde daarop toe uit te laten zoeken of die oplossing juridisch mogelijk is.

Zoeken met de inwoners
Jan van Rooijen (CDA) refereerde aan het feit dat al in 2018 overleg had plaatsgevonden tussen ProRail, de gemeente en het dorpsteam. Toen was al duidelijk dat de beveiliging van de overweg of een onderdoorgang door de duiker te kostbaar zouden zijn. Hij droeg wat suggesties aan voor alternatieven en vroeg in ieder geval de betrokken inwoners goed en tijdig te informeren. Dat laatste was uit het hart gegrepen bij Lisbeth Hertogh (PvdA), die kritische opmerkingen maakte over het gevoerde proces en de wijze waarop de inwoners daarbij betrokken waren.

Wethouder Oskam was bereid met inwoners en betrokken partijen om tafel te gaan om gezamenlijk te bekijken hoe de wandelroute zo aantrekkelijk mogelijk in stand kan worden gehouden. Ook wilde hij nogmaals met ProRail in gesprek om te kijken of het mogelijk is een klein tunneltje ter plaatse als alternatief in gebruik te nemen.

De bespreking wordt vanavond in de raadsvergadering voortgezet.