De afsluiting van het wandelpad bij spoorovergang.
De afsluiting van het wandelpad bij spoorovergang. Foto: Bert Verver

Deur nog op een kier voor behoud wandelpad langs de Dubbele Wiericke.

Politiek

NIEUWERBRUG

Na een uitvoerige discussie in de commissie Ruimte van een week eerder boog de raad zich vorige week opnieuw over de mogelijkheid het wandelpad langs de Dubbele Wiericke open te houden voor bezoekers. Het wandelpad is vorig jaar mei gesloten, omdat ProRail een einde wilde maken aan de gevaarlijke oversteek over het spoor.

door Bert Verver

Met uitzondering van BBR hadden de raadsfracties zowel een motie als een amendement ingediend om opnieuw met ProRail in gesprek te gaan om de ter plaatse aanwezige duiker geschikt te maken als onderdoorgang onder het spoor. Geen enkele fractie pleitte voor een hernieuwde openstelling van de spoorovergang. Begrijpelijk, omdat de overgang, die niet beveiligd is, levensgevaarlijk is. Zeker als er vier treinen per uur in iedere richting rijden.

Helder

Voor Hennie Castelein (BBR) was de situatie helder. Zij sprak meteen haar steun uit voor het amendement. Voor haar oordeel over de motie, die gekoppeld was aan de behandeling van het bezwaar van Vereniging van Wandelaars te Voet, wachtte zij de visie van de wethouder af. Elly de Vries (D66) sprak evenals in de commissie haar spijt uit over het feit dat ze destijds akkoord was gegaan met de afsluiting, maar zij was ook blij dat er nog gezocht zou worden naar de mogelijkheid het pad via de duiker door te laten lopen. Jan van Rooijen (CDA) is zelf woonachtig in Nieuwerbrug en vertelde dat hij door verschillende mensen was aangesproken met het verzoek het pad te behouden. Hij zag in het amendement en de motie een goede poging om het gesprek met ProRail weer op gang te brengen, maar maakte zich wel enige zorgen over wie voor de kosten zou opdraaien. Later voegde Jan eraan toe dat hij eigenlijk wel een flinke bijdrage van ProRail en de provincie Zuid-Holland verwacht voor het openhouden van de wandelroute. 

Ook de andere fracties zagen kansen voor een nieuw gesprek met ProRail, waarbij Kees Willem van Os (VVD) vroeg om meteen een balletje op te gooien om bij renovatie de spoorbaan met de brug over de Dubbele Wiericke op te hogen, zodat vaarverkeer er gemakkelijker onderdoor kan.

Voortvarend

Wethouder Gerrit van Eijk vertelde dat hij na de commissievergadering voortvarend aan de slag was gegaan. Samen met zijn bouwkundig geschoolde collega Kees Oskam was hij ter plaatse gaan kijken wat de mogelijkheden waren voor een los van de duiker bevestigde vlonder. Hij schatte de kans positief in, al wees hij erop dat de doorloophoogte slechts 1,70 m zou zijn.

De voorgestelde oplossing was in een plannetje aan ProRail voorgelegd en de spoorbeheerder had daar niet direct afwijzend op gereageerd. Een officiƫle bevestiging is er echter nog niet en die is wel nodig om vervolgstappen te zetten. Ook wist de wethouder te melden dat er al een lijstje voor subsidie was uitgezet richting de provincie en dat er wordt gewerkt aan twee alternatieve routes richting Molendijk. Die routes maken echter van verharde wegen gebruik, wat eigenlijk niet gewenst is.

De raad was duidelijk content met de aanpak. De wethouder zegde toe de bijbehorende cijfers te leveren als het tot aanleg zou komen, waarna de raad unaniem instemde.