Afbeelding

Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen verbonden door natuur

Algemeen

REGIO

Met drie projecten zorgt het programma Veenweiden Gouwe Wiericke 2016-2021 ervoor dat er een natuurverbinding tot stand komt tussen de Reeuwijkse plassen en de Nieuwkoopse plassen als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Staatsbosbeheer maakt ten eerste eigen percelen aan de oostzijde van de Enkele Wiericke aantrekkelijker voor weidevogels. Daarvoor worden samen met het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden maatregelen uitgevoerd gedurende het jaar. Ten tweede wordt dit jaar voor de natuurontwikkeling in de Abessiniƫ-Zuid
zijderpolder een definitief ontwerp vastgesteld. Het project bestaat uit totaal 90 hectare natuurontwikkeling op percelen van Staatsbosbeheer. Afgelopen maand hebben onderzoeken plaatsgevonden naar archeologie, dammen en duikers en flora en fauna. Staatsbosbeheer bespreekt gedurende 2022 met de pachters  de mogelijkheden om na de uitvoering van de natuurinrichting het land te beheren.

Ten derde wordt ten noorden van Bodegraven ongeveer 290 ha weidenlandschap gerealiseerd met nat schraalland, vochtig hooiland, kruiden- en faunarijk grasland en vochtig weidevogel-grasland. Begin maart houdt het programmateam een algemene informatieavond voor omwonenden.

Afbeelding